Juttu on toteutettu osana valtakunnallista nuorten mediataitoviikkoa

Hallintorotasta kunnanjohtajaksi

Tuomas Hirvonen

Mediataitoviikon tiimoilta kävimme haastattelemassa Vesilahden uutta kunnanjohtajaa Tuomas Hirvosta. Haastattelu tehtiin nuorten näkökulmasta.

Kunnanjohtaja Hirvonen kuvailee itseään helposti lähestyttäväksi, dynaamiseksi ja iloiseksi. Hänen mielestään hyvä johtaja osaa kommunikoida näkemyksensä selkeästi, asettaa tavoitteet ja päämäärät sekä määrittää selkeästi toimenpideohjeet tavoitteista. Tavoitteet pitää osata myös viedä käytäntöön, seurata tuloksia ja muistaa aina, että tiimi eli henkilöstö on hyvin mukana koko prosessin ajan. Tärkeää on muistaa pyytää myös palaute asiakkaalta tai kuntalaiselta.

Pienessä kunnassa kunnanjohtajan tehtävänkuva on laaja, aina sivistyspuolen asioista vesihuoltoon, hallinnosta ympäristöasioihin. Tärkeintä on se, että lähdetään hahmottamaan, mitä kohderyhmä eli kuntalaiset haluavat.

– Enhän minä voi päättää kunnanjohtajana, mitä tuon teille, vaan pitää kysyä teiltä, kuntalaisilta, mitä oikein haluatte, ja lähteä yhdessä edistämään asiaa, Hirvonen toteaa.

Kysymykseen oppilasvaihdosta ulkomaille Hirvonen mainitsee, että pohdinta pitäisi aloittaa siitä, mikä kunnan taloustilanne on ja mihin varat riittävät. Esimerkiksi millä euromäärällä saadaan paras tuottoarvo eli mikä tuottaisi parhaan mahdollisen tuoton kunnan kassaan. Toisaalta oppilasvaihtoa ei voi välttämättä mitata rahassa.

Tiukkojen kysymysten jälkeen siirryimme helpompien kysymysten pariin. Nuoruudestaan Hirvonen kertoi seuraavasti:

– Olin aika vilkas nuori. Kuljin vähän omia polkujani. Mielestäni kannattaa aina kyseenalaistaa ympäristöä. En ollut ikinä nuorisovaltuustossa, mutta olin tukioppilaana. En ollut siinä kuitenkaan kovin hyvä. En ollut aktiivinen yhteiskunnan suhteen, mutta sitten vanhemmalla iällä kiinnostuin siitä. Kymmenenvuotiaana unelma-ammattini oli varmaan muusikko. Silloin aloitin sähkökitaran soiton, mutta lopetin lukioiässä. Nykyään se on vain vähemmän aikaa vievä harrastus.

Hirvonen ei koe olleensa koskaan kova stressaaja.

– Olen aina pyrkinyt käsittelemään stressin tunteen heti, kun se tulee. Kun tunnistan olevani stressaantunut, pyrin tiedostamaan stressinaiheuttajan ja vähentämään sitä. Esimerkiksi liikunta toimii itselläni hyvänä stressinpurkajana.

Meitä myös kiinnosti kuulla, mikä oli Hirvosen reaktio, kun kuuli olevansa uusi Vesilahden kunnanjohtaja.

– Olihan se vähän semmoinen toiveikas olo, että nyt pääsee näyttämään kyntensä. Kunnanjohtajan työ on oikeasti elinvoiman kehittämistä. Olin ennen semmoinen hallintorotta, hoidin enemmän vain byrokraattisia asioita. Ei ollut oikein minun juttuni, toteaa Hirvonen.

 

Teksti: Wilma Karlsson ja Saana Lindfors
Vesilahden yhtenäiskoulun 7. luokka

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.