Kohti kirkkaampia valoja – LeKistä Maailmalle

Lempäälän-Vesilahden Sanomat selvitti, millainen ponnahduslauta LeKin junioripolku ja Mestis-joukkue on ollut jääkiekon tähtitaivaalle. Vuosien varrella Hakkarin jäähallissa on nähty useita huippupelaajia ja superlahjakkuuksia – eivätkä kaikki edes mahdu listalle. Tässä koottuna mielenkiintoisia Kisa-paitaa kantaneita kiekkoilijoita. Osa kaksi ilmestyy ensi viikon lehdessä.

Henrik Haapala

Tähän mennessä ainoa lempääläinen jääkiekkoilija, joka on pelannut tarunhohtoisessa NHL:ssä. 24-vuotias laitahyökkääjä pelasi viime kaudella viisi ottelua Florida Panthersissa ja sai pistetilinsäkin auki yhdellä syöttöpisteellä.

Nopea, taitava ja pienikokoinen viihdyttäjä ei kuitenkaan onnistunut läpimurrossa, ja palasi kesken kauden Tapparaan. Haapala siirtyi LeKistä juniori-ikäisenä juuri Tapparaan, ja teki porkkanahousuissa itsestään tähden SM-liigassa. Ennen siirtymistään ulkomaille, Haapala voitti koko sarjan pistepörssin tehtailemalla 60 pistettä 51 peliin. Huima saavutus!

Palkintokaappi on muhkea: Nuorten MM-kulta, kaksi SM-kultaa ja useita SM-hopeita sekä henkilökohtaisia palkintoja. Miesten maajoukkueessa Haapala on esiintynyt kuudesti. Mestistä LeKissä Haapala on pelannut neljä peliä kaudella 2012-13. Tällä hetkellä Haapala kiekkoilee Sveitsissä HC Luganon joukkueessa.

 

Jenni Hiirikoski on maajoukkueen luottokapteeni ja pelaa nyt Ruotsissa Luulajassa. Kuva: Jääkiekkoliitto

Jenni Hiirikoski

Johdatti naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteenina olympiapronssille 2018! Olympiapronssia myös 2010 Vancouverista. Yksi kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista koko maailmassa, on pidetty jopa parhaana puolustajana. Kaikkien henkilökohtaisten palkintojen ja joukkuemitaleiden luetteleminen veisi loppulehden verran tilaa. Seuraava kova koitos on Suomessa tänä keväänä pelattavat MM-kisat, joissa Suomi lähtee tosissaan haastamaan Kanadan ja Yhdysvaltojen hegemoniaa.

31-vuotias puolustaja on todellinen johtaja, joka toiminut kapteenina niin maajoukkueessa ja kuin useassa seurajoukkueessaan. Hiirikoski pelaa Ruotsissa Luulajassa, jossa voitti viime vuonna Ruotsin mestaruuden. Pelannut myös Venäjällä ja Suomessa Ilveksessä, Bluesissa ja JYPissä. Juniorina LeKissä poikien kanssa pelannut Hiirikoski otti askeleen Ilveksessä, josta nousi todelliseen tähteyteen.

Dominik Hrachovina pelasi Kisassa kolmella kaudella, nyt hän esiintyy KHL:ssä kazakstanilaisessa Barys Astanassa. Kuva: Jani Huurne

Maalivahtitehdas

LeKin Mestis-joukkue on kasvattanut niin monta maalivahtia liigajäille ja ulkomaiden kaukaloihin, että se sopii hyvin yhdeksi kokonaisuudeksi. Dominik Hrachovina, Ukko-Pekka Luukkonen, Ville Kolppanen, Sami Aittokallio muun muassa. Viimeisimpänä LeKin maalilla viime vuoden torjunut Cristian Heljanko, joka on tällä kaudella ollut Tapparan ykkösvahti. Nykyään NHL-joukkue Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalokin pelasi aikoinaan kaksi peliä Kisa-maalilla.

Useana vuona LeKin maalia on vartioinut farmikumppanien nuorukainen, jolle on Mestiksessä saatu arvokasta peliaikaa miesten peleistä. Usein lupaavat vahdit ovat pelanneet paljon ja vastanneet huutoon: kehitys on ollut huimaa ja LeKin maalivahtiosasto sarjan parhaimmistoa. Ei siis ihme, että niin moni LeKin maalia vartioinut on pompannut isompiin valoihin.

Patrik Laine pelasi Kisassa kaudella 2014-15 ja teki 12 pistettä. Tällä kaudella hän kiekkoilee NHL:n Winnipeg Jetsissä.

Patrik Laine

Tesomalainen maalipyssy oli 16-vuotias, kun debytoi LeKi-paidassa aikuisten tasolla. Kaudella 2014-15 tilille 36 Mestis-peliä, ja tehot 5+7. Ei dominoinut vielä Mestiksessä, mutta sai arvokasta kokemusta ja oppia. Nimittäin sen jälkeen alkoi tapahtua: SM-kultaa Tapparassa ja MM-kisojen arvokkain pelaaja seuraavalla kaudella, sen jälkeen kutsui NHL-kaukalo. Siellä kahdessa ja puolessa kaudessa 63 maalia.

Kovin suomalainen snaipperi sitten Teemu Selänteen. Vaikka pelasi Kisassa vain kauden keskivertoisilla tehoilla, eri haastatteluissa tuotu esille etenkin Juha Juujärven roolia kouluttajana. Aina ei puolustuspeli maistunut satasella, mutta jo tuolloin näki nuorukaisen himon laukoa ja tehdä maaleja. Tapparan Kasper Simontaival debytoi tällä kaudella niin ikään vain 16-vuotiaana LeKissä – liekö kehityskaari sama kuin Laineella?

Juha Leimu

Juha Leimu on yksi SM-liigan 2010-luvun tehokkaimpia puolustajia ja pelätympiä viivapelotteita. Mutta mistä Leimu nousi estradille? Vastaus on LeKi. Pelasi Kisassa jo Suomi-sarjassa ja ensimmäisellä Mestis-kaudella 2006-2007. Kolmen LeKissä pelatun Mestis-kauden aikana nousi kotiyleisön suosikiksi ja sarjan parhaimmaksi puolustajaksi. Nousi parhaimmillaan maajoukkuepaitaan asti EHT-kiertueelle. Nyt 36-vuotiaana Ilveksessä, pelannut myös Tapparassa ja Pelicansissa.

Muistatko nämä?

LeKissä on vuosien varrella pelannut useita pelimiehiä, jotka ovat saaneet uralleensa potkua Hakkarin kaukalosta. Aivan avauskaudella slovakkihyökkääjä Tomas Jasko tehtaili hienot 34 pistettä. Hän pääsi Kiekko-Vantaan kautta aina SM-liigaan, ja pelasi SaiPassakin. Nyt 35-vuotias Jasko pelaa Slovakian 3. korkeimmassa sarjassa. Pitkän liigauran tehnyt ja yhä Jukureissa pelaava laitahyökkääjä Nestori Lähde sai uransa nousuun LeKissä. Lähde pelasi Kisassa kaikkiaan viidellä kaudella, kaikkiaan 93 peliä. Sen jälkeen hän suuntasi Mikkeliin. Yksi tehokkaimmista Kisassa pelanneista on ollut Arttu Ilomäki, joka haki vauhtia liigauralleen. 2013-14 keskushyökkääjä paukutti 25 peliin 36 pinnaa, ja sen jälkeen kutsuikin Liiga vakituisesti. Nyt Lukossa. Ranskalainen sentteri Valentin Claireaux oli mielenkiintoinen tapaus. Välillä hän dominoi, välillä oli nelosketjussa. 2014-15-kaudella 44 peliin 19 pinnaa. Niin vain hän nosti itsensä liigapelaajaksi, ja nyt Sportissa käynnissä kolmas kausi Liigassa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.