”Tervetuloa paloautoon”

Paloautot kiinnostivat 112-päivänä ulkoalueella. Kuva Erkki Koivisto

– Missä se palopäällikön auto on?!

Pikkuväki vanhempineen kömpii innokkaasti ulos autoistaan kauppakeskus Ideaparkin paikoitusalueella. Heti kättelyssä suut ovat messingillä: paloautoja ja muuta viranomaisten kalustoa on koottu ulos eteläpäätyyn aimo kattaus

ihailtavaksi ja tutustuttavaksi. Sisällä keskusaukiolla on lisää vehkeitä, ja

kaikkiin pääsee ihan sisälle.

Ulkona kaluston äärellä päivystävää innokasta vapaapalokuntalaista Pasi Pekkistä ei maanantain 11. helmikuuta pureva tuuli tai vihmova räntäsade harmita. Tässä ollaan iltapäiväkahdesta iltakuuteen tärkeällä asialla, tutustuttamassa ihmisiä 112-teemapäivään ja opastamassa toimimaan oikein hätätilanteen sattuessa.

Ulos sijoitettujen Lempäälän VPK:n, Sääksjärven-Kuljun VPK:n ja Valkeakosken yksikön kaluston lisäksi toimintaansa esitteli laaja kattaus pelastusalan toimijoita. Paikalla olivat Sisä-Suomen poliisilaitos, Hätäkeskuslaitos, Pirkanmaan pelastuslaitos, Liikenneturva, Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Tampereen paikallistoimikunta pelastuskoirineen, Taysin ensihoitokeskus, Tampereen kaupungin sosiaalipalvelut, Epilepsialiitto, Pirkanmaan meripelastusseura ja Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys.

 

Pelastuskoira Juku rapsuteltavana. Kuva: Erkki Koivisto

Liikenneturvan osastolla muistutetaan, että kuljettajan oma kännykän käyttö aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Neljä kymmenestä kännykkää ajaessa käyttäneestä on joutunut vaaratilanteeseen viimeisen vuoden aikana.

Vain 37 prosenttia kuljettajista ei käytä kännykkää millään tavalla.

Tekstiviestiä tekstatessa kuljettajan katse on pois tiestä useita sekunteja. Viiden sekunnin twiittauksen aikana 80 km/h nopeudella liikkuva auto etenee jalkapallokentän mittaisen matkan, 111 metriä.

– Ajaessa teet satoja havaintoja, kymmenisä ratkaisuja – tai vastaat yhteen viestiin.

 

Vaaratilanteisiin voi pyrkiä varautumaan pohtimalla erilaisia toimintatapoja jo etukäteen. Jos esimerkiksi oma koti syttyy tuleen, turvallisen poistumisen ratkaisee oma osaaminen ja ennakkosuunnittelu.

Apua antaa toimiva palovaroitin, joka havaitsee palon keskimäärin yhdessä minuutissa. Sisällä olevilla on kaksi minuuttia aikaa poistua turvallisesti palavasta huoneesta.

Täyden palon vaihe saavutetaan viidessä minuutissa. Tehokas pelastustoiminta alkaa 13 minuutissa.

Netistä kännykkään ladattava 112 Suomi -mobiilisovellus helpottaa avun saantia kiireellisessä hätätilanteessa. Soittajan tarkka sijainti välittyy automaattisesti hätäkeskukseen, nopeuttaa hätäpuhelun käsittelyä ja apua osataan lähettää paikalle lähimmästä yksiköstä.

 

Kalustoa oli esillä jos jonkinlaista. Poliisin mönkijän rattiin ihan jonotettiin. Kuva: Erkki Koivisto

 

Jos osuu ensimmäisenä liikenneonnettomuuspaikalle, on pysähdyttävä ja tarkistettava tilanne. Kun soittaa tapahtuneesta hätätilanteesta 112:een, on kuunneltava ja noudatettava hätäkeskuspäivystäjän ohjeita – huolehtimalla samalla omasta turvallisuudesta.

 

Tiellä liikkujan on hidastettava ajoneuvonsa vauhtia, jos näkee liikenteessä sinivilkkujen lähestyvän. Hälytysajossa olevalle ajoneuvolle on annettava esteetön kulku. Tarvittaessa on väistyttävä syrjään kytkemällä vilkku päälle väistämällä niin tien oikeaan reunaan muin mahdollista muuta liikennettä vaarantamatta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.