Lempäälän lätkäjätkille olympiapronssia

Oskari Luoto (vas) ja Joona Lehmus pronssimitalit kaulassa Hakkarin ulkokaukalon laidalla. Kuva: Juha Raunio

Sarajevon olympialaiset vuonna 1984 muistetaan ennen kaikkea Marja-Liisa Hämäläisen (myöhemmin Kirvesniemi) kolmesta hiihtokullasta. Sarajevon nuorten olympiafestivaalit mallia 2019 muistetaan ainakin lempääläisissä Luodon ja Lehmuksen perheissä nuorten jääkiekkoilijoiden Oskari Luodon ja Joona Lehmuksen voittamista pronssimitaleista.

Lempääläisistä myös hiihtäjätär Hilla Niemelä edusti lajissaan Suomea kyseisissä kisoissa.

– Hieno fiilis oli, kun näki muidenkin lajien kuin jääkiekon samanikäisiä huippuja. Mieleen jäi kutittelemaan, että niihin oikeisiinkin olympialaisiin olisi upeaa päästä mukaan, tuumaa Joona Lehmus, ja Oskari Luoto nyökkäilee vieressä samanmielisyyttään.

Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat 14–18-vuotiaille talvilajien urheilijoille tarkoitettu mahtitapahtuma, joka pidettiin Bosnian Sarajevossa entisillä olympiakisojen suorituspaikoilla. Jääkiekossa Suomen maajoukkue oli alle 17-vuotisten yhdistelmä, joka nappasi kuuden maan turnauksessa pronssia Tshekin ja Valko-Venäjän jälkeen. Pronssin varmistaneessa ottelussa kaatui kova vastustaja Venäjä.

– Joukkueella oli vaikea alku, mutta turnauksen myötä peliotteet paranivat, kertoi Oskari, joka hyökkääjän tontilta saalisti turnauksessa yhden syöttöpisteen.

– Omiin peliesityksiin olen ihan tyytyväinen, arvotti puolustajana pelaava Joona.

Seuratasolla molemmat 16- ja 17-vuotiaat pelimiehet edustavat Tapparan B-nuoria. Joona Lehmus pelasi alkukaudesta myös kirvesrintojen A-nuorissa. Nuorten miesten tie Tampereelle vei Lempäälän Kisasta muutamia vuosia sitten, kun ensiksi LeKi ja Tappara perustivat yhdistelmäjoukkueen ja seuraavalla kaudella molemmat edustivat D-ikäisinä Tapparaa. B-nuorissa molemmat ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä. Luodon pistesaldo on muhkeat 52 pistettä 41 otteluun ja Lehmuksen 15 tehomerkintää 14 otteluun.

– Tavoitteet jääkiekossa ovat korkealla, huipputasolle eli ammattilaisuuteen tähtään, sanoo Sammon keskuslukiossa avausvuottaan opiskeleva Lehmus.

– Ensiksi tavoite on vakiinnuttaa paikka A-junioreista ja sitten muutaman vuoden sisään päästä pelaamaan miehissä, vaikkapa Mestistä LeKissä, säestää Lempäälän lukiota käyvä Luoto.

LeKi-juurisia nuoria pelimiehiä on kipuamassa muitakin kohti jääkiekon huippua. Oskari Luodon isoveli Joona Luoto on vakinimi Tapparan liigajoukkueessa. Joona Koppanen puolestaan sai jopa NHL-sopimuksen ja pelaa nyt Pohjois-Amerikan farmisarjaa. Tapparan A-nuorissa Aku Kinnari on tehnyt hyvää jälkeä ja Ilveksen A:ssa puolestaan pelaa Ville Pelttari.

– Lempäälästä ja LeKistä on hyvä ponnistaa kohti huippua, sanovat Luoto ja Lehmus, kun poseeraavat Hakkarin ulkojääkaukalon laidalla.

– Tosi harmi, ettei ulkojäille oikein ole ehtinyt tänä talvena poikkeamaan. Ulkojäähöntsyt olisivat kyllä tosi kivoja ja hyödyllisiä, nuoret lätkäjätkät tuumaavat.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.