LeKi:n hiihtäjät kahmivat mitalisijoja piirin kisoissa

Uudistettu Hämeen Viesti startissa: LeKi:n Atte Urvanta eturivissä (155) ja Sanni Alatalo (157) valmiina. Koko 15 kilometriä seuran naiset ja 16-vuotiaat pojat hiihtivät osuutensa vuorovedolla peräkanaa. Pojat voittivat neljällä sekunnilla. Naiset voittivat viestinsä, pojat olivat sarjansa kolmosia. Kuva: Janne Keskinen

Tampereen Kaupissa vietettiin sunnuntaina uudenlaista Hämeen viestipäivää, joka on jatkoa viime talvena viimeistä kertaa hiihdetylle perinteiselle Hämeen Viestille. Uudistuksen tarkoitus on lisätä viestin vetovoimaa. Joukkueita olikin aiempaa enempi. Hienosäätöä kuitenkin ensi talveksi tarvitaan.

Hämeen Viesti ratkaistiin vuosina 1945–2018 tavanomaisesti suoraan maaliin tulojärjestyksellä. Nyt mentiin maailman cupin säännöillä siten, että voittajajoukkue sai seuralleen 200 pistettä ja siitä alas päin joukkueet keräsivät seurapottiin pieneneviä pisteitä. Sarjoina oli naiset, miehet sekä 14- ja 16-vuotiaat tytöt ja pojat. Kukin sarja hiihti oman viestinsä ja hiihtotapa oli kautta linjan perinteinen.

Aiemmin viestijoukkueisiin oli pakko kuulua molempia sukupuolia ja myös varttuneita junioreita.

LeKi:n joukkueet hiihtivät mitaleille viidessä sarjassa. Sanni Alatalo, Eeva Nurmi, Oona Kettunen ottivat ylivoimaisen voiton, Esa Seppä, Eetu Tolvanen, Markus Välimäki hiihtivät pronssille, 16-vuotiaissa Hetta Niemelä, Ella Noora Haapalehto, Oona Kaikkonen otti hopeaa, Atte Urvana, Samuli Jalonen, Juho Keskinen pronssia, 14-vuotiaissa joukkue Otso Luodeslampi, Miika Niemelä, Antti Urvanta oli toinen.

M16-sarjan lekiläiset Atte Urvanta ja naisten Sanni Alatalo vetivät viestin ensimmäisen osuuden peräkanaa. Sama tahti jatkui seuraavillakin osuuksilla. 15 kilometrin mittaisen viestin maaliin ehtivät pojat neljä sekuntia ennen. Naiset voittivat sarjansa, pojat olivat kolmansia. Kuva: Antero Korhonen

Hyvistä sijoituksista huolimatta vuoden takainen Hämeen Viestin voittaja LeKi ei nyt voittanut vaan jäi hopealle Tampereen Pyrinnön jälkeen. Takavuosien hallitsija Haka oli kolmas. Näin siksi, että järjestävä seura oli kasannut hyvistä suunnistajistaan monta joukkuetta keräämään pisteitä.

Maailman cupissa kukin maa saa pisteitä vaan parhaan joukkueensa mukaan. Nyt sääntöä luettiin niin, että seuran kaikki joukkueet keräävät pisteitä. Vain seurojen ykkösjoukkueet laskien LeKi olisi ollut ykkönen. LeKillä oli vain yksi joukkue sarjassaan.

Nuorempien viesteissäkin oli kisalaisittain yllätystä. Sarjassa M12 kolmikko Oliver Kaikkonen, Niia Niemelä, Aapeli Karislahti oli ylivoimainen. Jokainen hiihti osuutensa parhaan ajan. Tuomarineuvosto kutenkin hylkäsi joukkueen, koska siinä hiihti tyttö. Samasta syystä mitätöitiin LeKin toiseksi hiihtänyt joukkue M8.

Piirissä on vakiintuneen käytännön mukaisesti hyväksytty poikajoukkueita, vaikka mukana on ollut tyttö. 12-vuotiaissa joukkue Emilia Ylilehto, Iina Niemelä, Lotta Tolvanen otti pronssia.

 

Hämeenlinnassa lauantain hiihdettiin henkilökohtaisesti vapaalla piirinmestaruuksista. Ikähaarukka oli 10–75 vuotta. Sarjoissa 10–16 oli kyse Hopeasomman aluemestaruuksista.

LeKiläisten saalis oli hyvä. Palkintokorokkeen ylimmälle hyllylle ponkaisivat ikämiehistä Arto Hakala ja Markus Välimäki, junioreista Ella Noora Haapalehto, Oliver Kaikkonen ja Joonas KolehmainenAada Ylilehto, Joona Kivistö ja Juho Keskinen palkittiin hopeisella. Sanni Alatalo hiihti Hämeenlinnan Maija Hakalan ja Jämin Maaret Pajunoja jälkeen pronssille. Muita ”kymppisakkiin” hiihtäneitä oli kymmenkunta.

 

Teksti: Antero Korhonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.