Kaikki maistavat kasviksia Lempäälän päiväkodeissa

Kaikki maistavat kasviksia Lempäälän varhaiskasvatuksessa. Kuva: Lempäälän kunta

Lempäälän kunnan ruokapalvelun on järjestänyt varhaiskasvatusyksiköissä ruokakasvatusta teemalla ”Kaikki maistaa” sen jälkeen, kun Kuokkalankulman keittiöllä työskentelevä kokki Taina Keskinen heitti idean, että voisi muutaman kerran kuukaudessa käydä päiväkotiryhmissä esittelemässä lapsille erilaisia kasviksia kuvien ja pienien maistiaispalojen avulla.

– Idean toteutukselle tuli tilaisuus, kun Taina joutui jäämään keväällä kuukaudeksi pois omasta työstään ja yhteistyössä lähdimme etsimään mahdollisuutta korvaavaan työhön. Taina ehdotti, voisiko hän tehdä korvaavana työnä ruokakasvatusta, sanoo ruokapalvelupäällikkö Liisa Ceylan.

Päiväkodin keittiössä työskennellessään Keskinen oli havainnut, että lapset suhtautuvat kovin ennakkoluuloisesti erilaisiin kasviksiin. Erityisesti esimerkiksi salaatinlehdet jäävät monelta lapselta maistamatta. Varhaiskasvatuksessa innostuttiin kovasti ajatuksesta ja jo muutamassa päivässä kalenteri oli täynnä sovittuja ”Kaikki maistaa” -aamupäiviä.

Taina Keskinen on kiertänyt suuressa osassa Lempäälän kunnan päiväkoteja. Pienissä ryhmissä lapset ovat päässeet tunnustelemaan, haistelemaan ja maistelemaan eri muodossa olevia kasviksia. Keskinen on samalla kertonut kuvien avulla lapsille kasvisten alkuperästä ja matkasta ruokapöytään. Päiväkodeista on kerrottu, että monet lapset, jotka eivät ole kasviksia juuri aikaisemmin maistelleet, uskalsivat nyt maistaa ja jopa tykkäsivät niistä.

– Yhteisen ruokakasvatuksen edistäminen on tärkeä osa ruokapalvelun strategista tavoitetta. Yhdessä varhaiskasvatuksen kanssa edistämme lasten terveellisten ruokatapojen kehittymistä ja hyvinvointia, Ceylan toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.