Oma sote, mutta kenen mandaatilla?

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu jatkuu Pirkanmaalla, ja muutosjohto on tehnyt jatkoa varten kolme eri vaihtoehtoa.
Muutosjohdon mukaan vaihtoehdot ovat nämä: 1) lait hyväksytään vielä tällä hallituskaudella ja siirrytään toimeenpanoon 1. huhtikuuta alkaen, 2) uudistus siirtyy toteutettavaksi kansallisena ratkaisuna seuraavalla hallituskaudella, ja valtio turvaa valmistelun jatkumista, 3) kansallinen uudistus ei etene, mutta maakunnan kunnat valmistautuvat vapaaehtoisen maakunnallisen sote-mallin rakentamiseen.

Jos valmistelu jatkuu ja lait hyväksytään eduskunnassa, Pirkanmaa käynnistää väliaikaishallinnon ja valmistelee uuden maakunnan syntymistä. Eri toimintojen toteuttaminen on mietitty, maakuntavaalit pidetään suunnitellun mukaan ja maakuntavaltuusto aloittaa toimintansa todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella.
Mikäli sote kaatuu, kolmosvaihtoehdon mukaan maakunnat valmistautuvat oman sote-mallin toteuttamiseen. Tämä kuulostaa varsin erikoiselta.

Jos demokraattisesti vaalein valittu eduskunta kaataa maakunta-soten, näinkö sitten maakunnassa jatketaan hylätyn mallin eteenpäin viemistä? Mikäli sote kaatuu, saattaa hyvin olla, ettei maakunnilla ole roolia seuraavan eduskunnan suunnitelmissa.

Pirkanmaalla sotea on valmistellut 40 henkeä, ja rahaa valmisteluun on kulunut miljoonia euroja.
Soten kaatuminen olisi historiallinen miinaanajo. Alunperin sotea lähdettiin rakentamaan palvelujen turvaamiseksi ja säästöjen aikaansaamiseksi. Siitä tuli kuitenkin kahden puolueen ristiriitaisten intressien temmellys, missä alkuperäiset palvelu- ja säästötavoitteet unohtuivat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?