Lempäälä on ostanut Ehtookodolta palveluja pitkällä sopimuksella – irtisanotaan hankintalain ja palvelusetelimallin vuoksi

Lempäälän kunta ja Lempäälän Ehtookoto ry ovat aikeissa irtisanoa nykyisen ostopalvelusopimuksensa.

Sopimuksen irtisanominen liittyy hankintalakiin ja kunnassa meneillään oleviin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamistavan muutoksiin. Nykyinen sopimus on ollut voimassa vuodesta 1997 alkaen, ja hankintalain mukaan kuntien viranomaisten on kilpailutettava hankintansa.

– Palveluja hankitaan voimassa olevan sopimuksen perusteella, mutta palvelun hankkiminen näin pitkään ilman kilpailuttamista ei vastaa hankintasäätelyn edellytyksiä, Lempäälän hyvinvointijohtaja Vesa Helin sanoo.

Lempäälän kunnan tilintarkastajana toiminut yritys BDO Oy kiinnitti sosiaali- ja terveyspalveluiden ostopalveluiden kilpailuttamiseen huomiota jo vuonna 2013, jolloin yritys totesi julkisista hankinnoista annetun lain ja kunnan omien hankintaohjeiden noudattamisessa olevan puutteita.

Miksi sopimuksen irtisanomista pidetään kunnassa tarkoituksenmukaisena vasta nyt, Vesa Helin?

– Asiaa selviteltiin jo aiemmin työryhmässä, joka pohti erilaisia malleja, miten iäkkäiden henkilöiden asumispalvelut järjestetään. Asia jäi, kun oletettiin, että hallituksen ajama sote-uudistus toteutuu. Ratkaisuja ei tehty, kun oletettiin, että maakunta ottaa asiat hoitaakseen. Sote- ja maakuntauudistuksen voimaantuloahan on sittemmin lykätty, Helin toteaa.

– Palveluntuottamisen kokonaisuuteen vaikuttaa sekin, että tehostetussa palveluasumisessa ollaan keväällä siirtymässä palvelusetelimalliin, ja muiden palvelujen osalta ratkaisut tehdään alkusyksyllä, Vesa Helin sanoo.

Palvelusetelimenettelyssä kunta hyväksyy terveyden- ja sosiaalihuollon palveluntuottajat, joiden palvelujen ostamiseen käytetään palveluseteliä.

Kunta ja Ehtookoto voivat tehdä mahdollisen uuden palvelusopimuksen Ehtookodon ilmoittauduttua palvelusetelituottajaksi.

Kunta ostaa tänä vuonna tehostettua palveluasumista Ehtookodolta noin 0,7 miljoonalla eurolla ja palveluasumista noin 0,9 miljoonalla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.