Kehittyä vai ei?

On ihan pakko kommentoida vanhempien setien huolta Lempäälän tuhoutumisesta. Olen tallannut Lempäälän teitä myös itse jo 50 vuotta. Viimeiset 30 vuotta olen ollut yrittäjänä, Lempäälän keskustassa. Yrityksessä, joka on tuonut leivän perheeseemme jo 60 vuotta. En tiedä, mitä vuotta ja kellon aikaa herrat kaipaavat, kun kaikki oli paremmin. 60-luvusta en muista, mutta 70- ja 80-luvulla ainakin nuoriso halusi pois Lempäälästä, tavanomaisen ankeasta maalaispitäjästä.

En tiedä, ketkä ovat tehneet päätökset Lempäälän keskustan kehittämisestä. Huokaisten täytyy todeta, että viime hetkellä. Keskustaa on kehitetty aina talo kerrallaan, suunnilleen pihtisynnytyksellä. Kaupat ja pankit ovat rakennelleet mieleisiään laatikoita, tusina piirustuksilla. Viimein on olemassa edes jonkinlainen näkemys kokonaisuudesta. Itse odotan kärsimättömästi jatkoa, Lempäälän keskusta on täynnä joutomaata, hoitamattomia pihoja ja taloja. Jonkun mielestä se voi olla idyllistä, mielestäni rumaa ja tylsää.

Ideaparkista on kehittynyt iso veturi Lempäälälle, mutta se oli jo viemässä elinvoiman keskustasta. Aikanaan Ideaparkkia pidettiin hulluna ideana ja kunnan investointina alueeseen ääliömäisenä. Huutelijat ovat olleet hiljaa viime vuosina.
Lempäälän keskusta-alue kaipaa tiivistä rakentamista ja paljon uusia asukkaita. Uudet asukkaat tuovat liikettä ja elämää, jota Lempäälän keskusta kaipaa. Tietysti se vaatii riskin ottoa ja velkaantumista. Lempäälän sijainti ja yhteydet ovat parasta mitä Suomi tarjoaa. Miksi emme hyödyntäisi mahdollisuuttamme?

Pieni kiertoajelu naapurikuntiin, vaikkapa Akaaseen näyttää toisen vaihtoehdon, pysähtyneen näivettymisen. Ainahan on vaihtoehtoja, kyllähän noita maalaispitäjiä riittää, joissa elämä on pysähtynyt paikoilleen. Kumpi sitten on parempi?

Pertti Joutila
ensimmäisen polven lempääläinen, toisen polven yrittäjä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.