Lapset ja nuoret vaativat ilmastotekoja

Suomalaisnuoret ovat kaikkein eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta luontoon sekä elinolosuhteisiin. Kuva: Tanja Meronen

Tänään perjantaina 15 maaliskuuta ympäri maailman järjestetään koululaisten toimesta mielenilmauksia, myös Pirkanmaalla. Lapsia alakouluista lukioihin on jäänyt kouluistaan ilmastolakkoon ottaakseen kantaa ilmastoasioihin.

Tämän päivän suomalaisnuoria huolestuttaa kaikkein eniten ilmastonmuutos. Sen vuoksi melko paljon tai erittäin paljon epävarmuutta tai turvattomuutta kokee yli 70 prosenttia vuoden 2018 nuorisobarometrin vastaajista. Kymmenen vuotta sitten luku oli 40 prosenttia nuorista.

– Kyllähän näitä asioita joutuu joka päivä miettimään mutta en koe kuitenkaan ahdistuvani, kuvailee tunnelmiaan sääksjärveläinen Vikke Aaltonen.

Aaltonen ja kahdeksasluokkalainen luokkatoverinsa Alex Havia ovat jääneet pois perjantain oppitunneilta herätelläkseen päättäjiä nopeaan reagointiin ilmastoasioissa.

– Nyt ei ole enää aikaa odottaa vaan juuri nyt on tehtävä oikeita päätöksiä, painottaa Havia.

– Parasta tietenkin olisi, jos muutokset lähtisivät ihmisistä itsestään mutta mielestäni valtion on syytä edistää muutosta esimerkiksi korottamalla lentämisen ja lihan kuten myös dieselin ja bensan verotusta. Vastineeksi olisi tietenkin helpotettava sähköautojen hankkimista sekä julkista kulkemista, Vikke Aaltonen kaavailee.

Pojat rajoittaisivat myös halpamuodin tuontia Aasiasta. Jokainen löytää omat tapansa pienentää hiilijalanjälkeään. Havia jätti ekologisista syistä mopokortin ajamatta ja mopoauton hankkimatta. Myös lentomatkoja hän on jättänyt väliin samoista syistä.

Suomalaisista tiedeyhteisöistä 1228 asiantuntijaa allekirjoitti tukikirjeen lakkoilevien lasten tueksi. ”Tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta ja ihmisen osuudesta siihen on selvää ja kiistämätöntä. Jos emme toimi pian ja päättäväisesti, valtavat luonnontuhot ja jopa sivilisaatiomme romahdus siintävät horisontissa”, kirjoittavat professorit ja tutkijat.

”Erityisesti nuorisolla on oikeus olla vihoissaan tulevaisuudesta, jonka olemme heille jättämässä, jos uhan suuruuteen verrannollista kiireellistä muutosta ei saada aikaiseksi”, kirjeessä jatketaan.

Tällä viikolla on tapahtunut muitakin merkittäviä ilmastokannanottoja. Globaalin ilmastolakkoliikkeen aloittanut ruotsalainen, 16-vuotias Greta Thunberg on nimitetty ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

– Greta on tehnyt hienoa työtä ja saanut ehkä isoja maita heräämään todellisuuteen, Aaltonen ja Havia pohtivat.

Suurempia mielenilmauksia on nuorten toimesta järjestetty tänään mm. Helsingissä, Turussa sekä Tampereella.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.