Asuntoesittelyt puissa ovat käynnistymässä

Linnunpönttöjen keväthuolto tekee hyvää sekä linnuille että pöntöille.

Lintujen soidinaika on käsillä. Tiaiset kurkkivat jo pesimäpönttöihin. On aika asentaa uudet pöntöt sekä huoltaa vanhat, mikäli sitä ei ole tullut syksyllä tehneeksi.

Luonnossa lintujen pesäkolojen huolto jää linnuille itselleen mutta pöntöt on hyvä huoltaa ihmisen toimesta. Pönttöjen pohjalle kertyy tiiviiksi pakkautuneiden pesätarpeiden lisäksi munien rippeitä sekä lintujen loisia.

Pönttö kannattaa irroittaa puusta huollettaviksi. Useimmiten siitä löytyy puhdistusluukku. Sen kunto on syytä tarkistaa ja suorittaa tarpeelliset korjaustoimenpiteet. Pesäpöntön paikkaa tai ilmansuuntaa voi vaihtaa. Lintujen puuhia on rattoisaa seurailla, joten pöntön voi asentaa paikkaan, josta lintuja on luontevaa tarkkailla. Linnut toki viihtyvät parhaiten syrjempänä kulkureiteiltä.

Pöntön asennuskorkeudella ei ole suurta merkitystä, sen voi asentaa myös ilman tikkaita kurotuskorkeudelle. Pönttö kiinnitetään esimerkiksi UV-suojatulla narulla niin, ettei siitä aiheudu vahinkoa puulle, myöskään sen paksuuntuessa. Pönttö sidotaan niin tukevasti, ettei se kolise kovallakaan tuulella.

Linnut valitsevat pesäkolonsa tarkkaan. On ihan tavallista, ettei uusi pönttö tai paikka houkuta asukkaita heti ensimmäisenä keväänä. Mikäli pesänrakentajia ei näy toisenakaan keväänä, kannattaa pöntön paikkaa vaihtaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.