Kuntaa aina haukutaan

Toisinaan pohtii, miltä tuntuisi olla kunnan viranhaltija. Saisi olla jatkuvan kysymyspommituksen kohde, tyytymättömien kuntalaisten sielunhoitaja, aina selittämässä kysyjille, miksi kaikkea hyvää ei tänne heti nyt. Ja vaikka kunta tiedottaa perusteellisesti tai nopeasti, kotisivuillaan ja lehdessä, se ei koskaan ole riittävää.

Netissä otetaan tuohduksissa, pikaistuksissa ja vajain tiedoin kantaa, vaikka tuohtuja voisi itsekin hakea tietoa asiasta, jota arvostelee. Niin ei kannata tehdä, koska silloin aalto menee ohi. 24 tunnin kuluttua on aivan liian myöhäistä palata aiheeseen, jossa muut vigilantit ovat jo julistaneet tuomion ja hirttäneetkin vastaan ratsastaneen.

 

Mikäli kunnalla ei ole toivotuista asioista heti kerrottavaa, otaksutaan heti, ettei se kunta mitään tee. Vaikka hallinto pyrkii avoimuuteen, on monenlaisia asioita, jotka vaativat toteutuakseen aikaa, valmistelua ja neuvotteluja. Siksi ajattelin tällä kertaa kehua Lempäälän kuntaa.

Täällä erityistä tukea saava nuori opiskelee suuren osan aikaa samassa koululuokassa kuin muutkin ikäisensä. Tuen tarpeesta riippuen hänellä on usein henkilökohtainen kouluavustaja. Tällainen integroiva opetus vaatii opettajilta tosin erityistä pedagogista osaamista ja vaivannäköä. Muu luokka saa järjestelystä sen edun, että luokka oppii suhtautumaan ja ottamaan kaikki ihmiset huomioon. Erityisen tuen saajalle tilanne on paras mahdollinen – paljoa parempaa opiskeluympäristöä ei voisi järjestää suurellakaan rahalla.

Taikka sitten Himminkodon kuntosali ikäihmisille. En ole siellä käynyt kuntoilemassa, mutta olen kuullut paritkin selostukset sen toiminnasta. Useampi kävijä on kiittänyt, että kunta järjestää heidät eri puolilta Lempäälää määräpäivinä kuljetuksen kuntoilemaan. Ja siinä samalla tietyn ikäiset näkevät toisiaan ja ehtivät istahtamaan jutulle. Kunnalle järjestely ei ole suuri vaiva, mutta ikäihmisille se on iso asia.

 

Kolmas heti mieleen tuleva palvelu on systeemi, jolla valtion hoitovastuulla olevan tiestön ulkopuoliset tiet aurataan ja hiekoitetaan. Kunta on jakanut Lempäälän muistaakseni 14 aurausalueeseen, ja jokaisen alueen talvihoito kilpailutetaan tarjouskilpailulla sopivaa kalustoa omistavien kesken. Systeemin taustalla on kunnan ja tiekuntien kesken tehty hoitosopimus, mihin sisältyy se, että kustannukset puolitetaan ja kunta kilpailuttaa urakoitsijat. Ja systeemi toimii: urakoitsijoiden siirtymäajo jää pienimpään mahdolliseen, kun aurausalueet ovat kokonaisuuksia. Kustannusten puolitus on sekin oikein, koska mainitut tiet ovat koko ajan kaikkien käytössä.

Kaikki kertomani esimerkit liittyvät tasa-arvoon ja hyvinvointivaltioon. Tämmöisiä helmiä on kunnan isojen ja itsestäänselvyyksinä pidettyjen palvelujen joukossa. Ne isot peruspalveluthan ovat meidän kaikkien tiedossa. Auki aurattu ajatusrata sopiikin päättää nuoren Urho Kekkosen aforismiin 1930-luvulta: ”Kunnallinen itsehallinto on oikeus tehdä virheitä omalla vastuulla.”

                                                                                                      Juha Kuisma

                                                                                                     Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.