Kuntalaisaloitteen tueksi laadittu juhlasaliadressi mitätöitiin vaikenemalla

Kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 18.2.2019/§47 Usko Gullsténin laatimaa juhlasalikuntalaisaloitetta. Aloitteen tueksi allekirjoitettu adressi luovutettiin kunnanhallitukselle tammikuussa. Tätä lyhyessä ajassa koottua yli 300 allekirjoittajan ja 10 lempääläläisen yhteisön adressia ei pykälässä mainita lainkaan.

Kyseltyäni asiakirjan perään sain tiedon, että kyllä se siellä mukana kulkee. Olen aiemmin ymmärtänyt, että virallisesti toimielimelle osoitetusta vetoomuksesta näkyy asiakirjoissa jonkinlainen maininta, eritoten, kun kysymyksessä on käsiteltävään asiaan läheisesti liittyvä asiakirja.

Adressista ei ilmestynyt mainintaa seuraavassa vaiheessa myöskään yhdyskuntalautakunnan esityslistaan. Listassa todetaan, että kunnanvaltuuston kolmannelle yläkoululle myöntämässä määrärahassa ei ole varauduttu laajempaan juhlasalikäyttöön. Salia voidaan käyttää juhlatilaisuuksissa, mutta erityisvarustusta sinne ei aiota hankkia.

Esityslistassa todetaan lisäksi, että Lempäälässä on tällä hetkellä useita muita juhlatiloiksi soveltuvia tiloja. Muina juhlatiloina mainitaan Lempäälä-talon katsomoportaat ja monitoimitila, Hakkarin koulun auditorio, Manttaalitalo ja Lempäälän työväentalo. Esittelijältä jäi mainitsematta, että tasokkaiden konserttien ja juhlien järjestämiseen on tietysti myös Virta-kampuksen hiekkaiset katsomoportaat ja aulatila. Onko kyseessä vitsi vai vakavasti esitetty kulttuuriystävällisten kuntalaisten aliarviointi?

Asiakirjan mukaan rahanpuutteen ja muiden kunnassa jo olevien muiden juhlatilojen vuoksi ei ole tarvetta ryhtyä lisätoimenpiteisiin. Esitys kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle on, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Kuntalaisilta tiedusteltiin joskus mielipidettä Lempäälä-talon suunnitelmista nettikyselyllä. Toin palautteessani esille juhlasalin puuttumisen ja sen välttämättömyyden. Ymmärsin sittemmin, että mielipidettä kysymällä vain annettiin kuntalaisille käsitys hankkeen yhteisestä valmistelusta ja kuntaisten kuulemisesta.

Virta-kampuksen valmistumisen jälkeen kuntalaisten keskuudessa pidettiin itsestäänselvyytenä, että sali suunnitellaan ja rakennetaan Lempäälä-taloon.

Johtopäätökseksi tulee väistämättä, että kulttuurin ja musiikin ystävien ääni haluttiin mitätöidä vaikenemalla. Mihin tällä vaikenemisen kulttuurilla pyritään?

Yhtenä perusteluna hankkeen vastustajat ovat esittäneet, että kallista salia ei kannata rakentaa muutamaa konsertissa kävijää varten. Tilanne oli yhtä laimea myös Kangasalla ennen talonsa rakentamista. Kun ei ollut kunnollisia tiloja, ei voitu hankkia korkeatasoisia esiintyjiä, eikä musiikkiväki halunnut mennä tarkoitukseen sopimattomiin tiloihin pettymään. Nyt siellä on täysin toisenlainen meininki. Talo pullistelee eri-ikäisestä yleisöstä, ja jopa useat hanketta aikanaan vastustaneet eivät luopuisi talostaan millään hinnalla.

Kiitokset kaikille adressin allekirjoittaneille ja siihen muulla tavoin sitoutuneille osallistumisesta mielenilmaisuun tärkeän asian puolesta.

 

Heli Väissi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.