Liittymäremontti tuo työkoneet Sääksjärvelle – ”Remontissa pyritään saamaan nopeasti valmista”

Vikkiniityn sillan pilareiden korjauksen ajaksi moottoritien liikennettä joudutaan rajoittamaan. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän Sääksjärven eritasoliittymässä on ongelmansa. Autoilija kohtaa niistä yhden, kun etelästä moottoritieltä ramppia tullessaan yrittää kääntyä vasemmalle. Vierähtää tovi jos toinenkin odottaessa, milloin Sääksjärventien ja Ruskontien liikennevirtaan tulee sopiva väli, johon pujahtaa.

Projektipäällikkö Heikki Koski Pirkanmaan ELY-keskuksesta tunnistaa ongelmapaikan.

– Liikenteen kasvun myötä haitat ovat lisääntyneet, Koski sanoo.

Ruskontiellä Vuoreksen puolella kulkee vuorokaudessa noin 6500 ajoneuvoa ja Sääksjärven puolella noin 7000 ajoneuvoa. Moottoritiellä keskimääräinen vuorokausiliikenne on runsaat 10 000 ajoneuvoa.

Rampin päässä kolmion takana kyttääminen voi olla syksyllä historiaa, sillä Sääksjärven eritasoliittymäremontti on alkamassa.

– Tavoite on, että varsinaiset rakennustyöt alkavat huhtikuussa, ja ne pyritään saamaan täksi syksyksi tehtyä. Viimeistelyjä toki saatetaan tehdä vielä ensi vuonna, Koski aikatauluttaa.

– Remontissa pyritään saamaan nopeasti valmista, jotta liikenteelliset haitat olisivat mahdollisimman pienet, hän sanoo.

ELY-keskuksen käynnistämälle hankkeelle on Kosken mukaan jo rahoitus olemassa.

– Urakkatarjouksetkin on jo saatu, mutta urakan hallinnollinen käsittely on vielä kesken. Hanke odottaa Viestintä- ja liikenneviraston hyväksymispäätöstä. Lisäksi asiassa on huomioitava Lempäälän kunnan ja seurakunnan kaavoitusasiat, jotka ovat vielä käsittelyssä, Koski sanoo.

– Remontin yhteiskustannus arvonlisävero poisluettuna on noin 2 miljoonaa, hän kertoo.

Sääksjärvelle moottoritieliittymän lounaispuolelle suunnitellaan liityntäpysäköintialuetta. – Liityntäpysäköintityöt ovat kokonaisuudesta erillisiä siihen asti, kunnes kaava-asiat selviävät. Remontti etenee vaiheittain, mutta liityntäpysäköintialue sisältyy urakkaan, Heikki Koski ELY-keskukselta kertoo. Kuva: ELY-keskus

Remontissa Ruskontielle moottoritien molempien ramppien päihin tehdään pisarakiertoliittymät. Samalla moottoritien ylittävä Vikkiniityn risteyssilta peruskorjataan.

Olennainen osa aluetta on uusi liityntäpysäköintialue. Tällä hetkellä pitkälti puuston peittämälle, seurakunnan omistamalle tontille aiotaan tehdä asfaltoitu, noin 60 autopaikan alue, johon auton voi jättää esimerkiksi bussimatkan ajaksi.

– Tampereella liityntäpysäköinti on osoittautunut hyvin suosituksi. Niihaman liityntäpysäköintipaikka valmistui pari vuotta sitten ja se on hyvin aktiivisessa käytössä. Saattoliikennettäkin on Sääksjärvellä paljon, eikä saattoliikenteen odottajille ole nykyisellään tilaa, Heikki Koski toteaa.

– Lempäälän kunta ja seurakunta ovat tehneet alueesta kaavoitussopimuksen. Jos kaava-asiat saadaan kuntoon, liityntäpysäköintialue sisällytetään urakkaan, Koski sanoo.

Kaavoitusarkkitehti Soili Lampinen Lempäälän kunnasta kertoo, että Sääksjärven seurakuntatalon tontin asemakaavan hyväksyminen on kunnanhallituksen esityslistalla 25. maaliskuuta. Kaava menee sen jälkeen vielä valtuuston hyväksyttäväksi. Ellei päätöksestä valiteta, kaava tulee voimaan tämän kevään aikana.

Rakennustöiden alkaessa liikennettä joudutaan ohjaamaan ja nopeusrajoituksia asettamaan moottoritielle.

– Liikennejärjestelyjä tehdään monessa vaiheessa, ja tienkäyttäjiltä toivotaan malttia ja ymmärrystä. Tavoite kuitenkin on, että liikenteen sujuvuus ja turvallisuus paranevat, Heikki Koski toteaa.

 

 

 

Mitä remontissa tehdään? Vastaajana projektipäällikkö Heikki Koski ELY-keskuksesta.

 

Pisarakiertoliittymät rakennetaan: ”Pisaraliittymät ovat kohtalaisen uusi ja hyvä ratkaisu. Kiertoliittymän keskiosaan tulee istutuksia, ja se jää hieman koholle, ettei liittymästä pääse ajamaan suoraan läpi. Toki erikoiskuljetuksille jätetään tilaa kääntyä.”

Silta peruskorjataan: ”Sillan pinta vedetään auki, vesieristys uusitaan ja alapuolisia rakenteita, kuten pilareita korjataan.”

Liityntäpysäköintialue rakennetaan: ”Asfalttikenttä on mitoitettu noin 60 autolle. Alueelle on yksi liittymä, mistä kuljetaan sekä sisään että ulos.”

Rampit: ”Rampeille on tulossa pieniä muutoksia. Ramppien linjaus muuttuu ja tasaus nousee hieman, niin että ne palvelevat liittymään saapumista paremmin.”

Bussipysäkit: ”Helsingin suunnasta tulevan bussiliikenteen pysäkkejä pidennetään niin, että pysäkille mahtuu kaksi bussia peräkkäin. Lisäksi Ruskontien varrella olevaa Hervannan puoleista bussipysäkkiä laajennetaan ja se muutetaan lyhytaikaista pysäköintiä palvelevaksi.

Myös pysäkkien paikkoja siirretään nykyisestä hieman. Pysäkkikatokset uusitaan samalla ja tilalle tulee uudenaikaisia peruskatoksia.”

Valaistus: ”Katuvalaistus uusitaan led-valaistukseksi.”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?