Katso käsiä!

Ajattelin pohjustaa tämän kolumnin oikein isolla auktoriteetillä. Muistelin, että muistelemani lause on jossakin päin Raamattua. Laitoin Googlen asialle. Kokeilin eri hakusanoilla: ”Jeesus sanoi käsiä silmä” ja muita samanlaisia. Vastaukseksi tuli tätä lasten virttä: älä silmä pieni katso …tai pitkä lainaus miehestä, jolla oli halvaantuneet kädet.

Sitten tärppäsi. Viestinnän yrittäjä Terho Puustinen siteeraa: ”Älä kuuntele mitä suu puhuu, vaan katso mitä kädet tekevät” Näin oli sanonut V.I.Lenin. Iso auktoriteetti toki hänkin. Olen silti edelleen varma, että löytyy se lause myös Isosta Kirjasta. Joskus ehkä kaivan sen esiin.

Näin vaalien alla muistutus on mitä tärkein. ”Kyllä maailmaan puhetta mahtuu.” Siinä toinen totuus mielessä pidettäväksi. Vaaliehdokkaan tärkein haaste on nyt tehdä myönteinen vaikutus ja saada valitsijat edes harkitsemaan hänen äänestämistään. Tehokkain väline lienee puhe: joukoille oikeasti puhuttuna tai luettavaksi kirjoitettuna. Kyse on siis vaikuttamisesta, kosiskelusta, suostuttelusta, manipuloinnista, propagandasta. Savolaiskauppiaan mielestä vastuu kuullun ymmärtämisestä siirtyy kuulijalle. Pitää osata olla tarkkana.

Me itse ylläpidämme melko typeriä uskomuksia. Politiikkaa pidetään likaisena pelinä. Vaalilupauksista sanotaan, että ne unohdetaan heti vaalipäivän iltana, kun äänet on laskettu. Ay-puolelta tulee mieleen tarina siitä, kun metallimiesten karvalakkilähetystö lähetettiin junalla herrojen puheille Helsinkiin, niin eväät (eli ohjeet mitä piti vaatia) oli syöty jo Rantaperkiössä. Toinen uskomuksemme on, että oppositiosta käsin on hyvä vaatia mitä tahansa. Väittäisin, että fiksu ehdokas puhuu tosissaan ja valituksi tullessaan edes pyrkii lupauksensa pitämään. Se, joka lupaa populistisesti mitä tahansa kivaa, pitää meitä äänestäjiä tyhminä. Kai mekin osaamme arvioida, mikä on mahdollista ja mikä ei. Varsinkaan nyt vaalikamppailun huumassa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Kaikella on aina tarkoituksensa. Toisaalta kokemuksesta tiedetään, että jos joku tarjous näyttää liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei olekaan, vaan huijaus.

Lääkärisi painostaa lopettamaan tupakoinnin. Katso käsiä! Sormet ovat tupakan kellastamat ja vaatteista lemahtaa pinttynyt tupakan haju. Kaveri paasaa ilmastonmuutoksesta, mutta lentää kaksi kertaa vuodessa Thaimaahan ja kaahaa isolla bensasyöpöllä. Tyyppi raivoaa seksirikoksista, mutta katsoo itse netistä salaa lapsipornoa.

Naapurin rouva meuhkaa lähiruoasta. Katso taas käsiä! Kaupassa hän ottaa kärryyn pussillisen perulaisia avocadoja. Perussa otetaan paikallisen ruoan viljelysmaita avocadon viljelyyn ja metsiä poltetaan uusiksi avocadopelloiksi. Tiesitkö, että yhden avocadokilon tuottamiseen tarvitaan tonni (1000 litraa) vettä maassa, joka muutenkin kärsii vesipulasta ja kuivuudesta. Samoja ongelmia on Israelissa, Etelä-Afrikassa ja Kaliforniassa, mitkä ovat muut isot tuottajamaat. Eikä tänne rahtaaminenkaan ihan ilmaista, eikä päästötöntä ole.

Ole siis tarkkana. Minkälainen villakoira on haudattuna mihinkä?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.