Lempäälä Soi 21:nnen kerran ensi kesänä

Lempäälän ev.-lut. seurakunnan kanttori Pietari Korhonen (vas.) ja Juhani Laurila käyvät ensi kesän Lempäälä soin valmistelupalaverissa läpi vapaita tiloja harjoituksia varten. Kuva: Erkki Koivisto

Liikuntasuositusten mukainen sata minuuttia liikuntaa viikossa tekee hyvää keholle ja mielelle. Kulttuurielämyksen on todettu aiheuttavan aivan samanlaisen seurauksen. Ilmaiseen kulttuuritarjontaan on mahdollisuus päästä osalliseksi ensi kesänä Lempäälässä, jossa järjestetään järjestyksessään jo 21. klassisen musiikin Lempäälä Soi -tapahtuma.

– Lempäälä Soi on siis päässyt entiseen täysi-ikään asti, sanoo tapahtuman järjestelyissä mukana oleva Kirsti Uoti.

Pianon ja laulun mestarikurssien ja konserttisarjan tapahtumapaikkoina ovat seurakuntatalo ja kirkko. Musiikista voi nauttia 19.6.–18.9. Noin 20 tilaisuuden konserttisarja koostuu kurssien opettajien ja oppilaiden pitämistä soolo- ja duo-konserteista.

Forum-laulajia kilpailun jälkeen vuonna 2017. Kuva: Kirsti Uoti

Mestarikurssien sarja on puolentoista kuukauden mittainen. Oopperalaulua opettaa Seppo Ruohonen. Kurssin pianistina on Tuuli Takkala. Nuorten pianistien kurssin opettaja on Regina Glazunova Pietarista. Kurssin oppilaat tulevat Nuukista, Grönlannista.Konserttisarja toteutetaan Lempäälän kunnan, Lempäälän ev.-lut. seurakunnan, Lempäälän kulttuuritapahtumat ry:n, Pirkan Opiston ja Lempäälä soi -tapahtuman yhteistyönä.

Konserttisarjassa suurin osa on maksuttomia ilmaiskonsertteja. Ainoastaan. 7. heinäkuuta Pyhän Birgitan kirkossa pidettävä, pianon mestarikurssien opettajien Erik T. Tawaststjernan ja Hui-Ying Liu-Tawaststjernan duopianokonsertissa on maksullinen ohjelma.

Järjestelyissä mukana oleva Juhani Laurila toteaa, että laululle ja pianon soittoon on kesäaikaan riittävästi tarjolla harjoittelutilaa kouluilla.

Hän kehottaa osallistumaan vaikkapa juhannuksen jälkeen korkeatasoiseen, reilun viikon mittaiseen Forum-tapahtumasarjaan 25.6.–1.7. Lempoisten seurakuntatalossa ja kirkossa, jossa yleisölle avoin Forum-sarja huipentuu kilpailuna. Forumin on alun alkaen perustanut painonsoiton opettajana Pietarissa toimiva Eleanora Tkach. Ylituomarina toimii Kiovassa syntynyt, viulunsoiton opettaja Anatoli Melnikov Jyväskylästä.

 

– Muusikot ovat pitkälti entisistä IVY-maista ja proffat eri puolilta Eurooppaa. Mukana on myös Minskissä ja Pietarissa opiskelevia kiinalaisia. Konsertit juonnetaan venäjäksi, mutta muuten käytössä on kansainvälisen musiikin kieli, Laurila sanoo.

Luontaiskylpylän rannassa vietetään 21. kesäkuuta ohjelmallista juhannusaattoa. Kesäkuun alussa akvarellitaiteilija Maarit Blomqvist pitää akvarellikurssin ja heinäkuussa taidemaalarit Janne Jääskeläinen ja Kai Halmesvaara pitävät maisemamaalauskurssin osana Lempäälä soita.

Vuoden 2018 Lempäälä soi -tapahtumaan osallistui forumilaisia 21, opettajia ja säestäjiä seitsemän, kurssilaisia 38 ja seuralaisia kahdeksan. Tapahtumissa oli yleisöä kaikkiaan noin 2 000.