7 400 osoitteen urakka sisäänkäynneistä Lempäälässä

Ideaparkin vieressä olevan Liikuntakeskus Parkin käyntiosoite Marjamäessä on Kaipionmäentie 5. Kuva: Antti Raunio

Posti löytää perille, mutta käyntiosoite voi olla tyystin eri. Lempäälän kunnalla ja Maanmittauslaitoksella on käynnissä joukkoistamispilotti, jossa kerätään tietoa sisäänkäynneistä ja perille opastavista kulkupisteistä valtakunnalliseen osoitetietovarantoon. ”Osoitehaavi”-palvelua pilotoidaan Lempäälässä 7. huhtikuuta saakka. Ensimmäisten pilottipäivien aikana osoitehaaviin on lisätty yhteensä noin 150 sisäänkäyntiä tai kulkupistettä.

Lempäälä on ensimmäinen kunta, jossa osoitetietojen tarkentamiseen tarkoitettu palvelu otettiin käyttöön. Lempäälässä on yhteensä noin 7 400 osoitetta ja arviolta jopa 15 000 sisäänkäyntiä ja kulkupistettä, joten tekemistäkin vielä riittää.

– Olemme iloisia tähänastisesta aktiivisuudesta. Kuukauden mittaisen pilotin aikana tuskin saadaan kaikkia osoitteita haaviin, mutta tavoittelemme kyllä sitä, että suurin osa Lempäälän tiedosta saataisiin tallennettua, kertoo hankkeen vetäjä Paula Ahonen-Rainio Maanmittauslaitoksesta.

 

Sisäänkäyntien sijainteja kerätään kaikille rakennuksille, joiden sisäänkäynnille voi tarvita opastusta, kuten rivi- ja kerrostaloille, julkisille rakennuksille ja liikekeskuksille. Perille opastavia kulkupisteitä kerätään myös omakotitaloille. Kulkupiste tarkoittaa esimerkiksi tieverkosta kohteeseen johtavaa liittymää.

Tietoa kerätään etenkin turvallisuussektorin tarpeisiin: Hätäajoneuvo ei voi pelkän osoitteen tai tarkan sijainninkaan avulla tietää sisäänkäynnin sijaintia tai oikeaa kulkureittiä.

– Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin lisäämällä ainakin oman kotinsa kulkupisteen. Ja miksei samalla vaikka koko naapurustolle. Osoitehaavi perustuu siihen, että kuka tahansa voi lisätä tietoa, kunhan vain tuntee reitit ja sisäänkäynnit, Ahonen-Rainio kannustaa.

Kunnassa osoitteita ja sisäänkäyntejä on niin paljon, että ainoa vaihtoehto tietojen keräämiseen on joukkoistaminen. Asukas itse on paras asiantuntija tietojen tallentamiseen, taloyhtiöissä taas vaikkapa isännöitsijä. Myös yritykset voivat varmistaa oman palvelunsa löytymisen tallentamalla tiedot osoitehaaviin.

 

Sitä, kuinka paljon ja millaista tietoa osoitehaavin avulla saadaan, odotetaan innolla Lempäälän kunnassa.

– Voimme kunnassa analysoida vaikka sitä, kuinka kaukana eri väestöryhmät asuvat palveluista. Meille on tärkeää saada tietää myös, missä kunnossa osoitetiedot ylipäänsä kunnassa ovat. Osoitehaavin kautta on jo nyt tullut muutamia ilmoituksia puuttuvista ja virheellisistä osoitteista, jotka saamme nyt korjattua kunnan osoitejärjestelmään, kertoo Lempäälän kunnan paikkatietoinsinööri Eero Suominen.

 

Lempääläiset voivat tallentaa tietoja Osoitehaaviin vielä huhtikuun ensimmäisen viikon ajan. Osoitehaaviin voi käydä tutustumaan Ideaparkiin kylä- ja kyläkoulumessuilla lauantaina 30. maaliskuuta.

 

Osoitehaavi

 

  • Rakennusten sisäänkäyntien ja kulkupisteiden sijainti- ja ominaisuustietojen keräämiseen tarkoitettu karttapohjainen verkkopalvelu.
  • Tietoja kerätään Lempäälästä 7.3.–7.4. Tavoitteena on laajentaa käyttö valtakunnalliseksi loppuvuoden 2019 aikana.
  • Osoitehaaviin kerätään sisäänkäyntejä muun muassa rivi- ja kerrostaloille sekä julkisille rakennuksille, kuten kouluille, kirkoille, tapahtumakeskuksille, kauppakeskuksille ja toimistorakennuksille.
  • Omakotitalojen sisäänkäyntejä osoitehaaviin ei kerätä. Kulkupisteitä kerätään kaikille osoitteille, myös omakotitaloille ja kaikille rakennuksille haja-asutusalueilla.
  • Osoitehaavi löytyy osoitteesta paikkatietoalusta.fi/osoitehaavi. Lisätietoa pilotista löytyy osoitteesta osoitteet.paikkatietoalusta.fi/lempaala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?