Kevätmuutto on vilkastunut – poikastuotto Ahtialanjärvelle valitettavan heikkoa

Kevät on linnunpönttöjen nikkaroimisen aikaa. Kati Honkiniemi esittelee hymyssä suin miehensä, rengastaja Mikko Honkiniemen valmistamia laatupönttöjä ja pönttöaihioita, jotka pääsiäisenä ovat jo puissa. Mikko Honkiniemi on rakentanut ja asentanut Vesilahteen satoja linnunpönttöjä: pöllöille, tuulihaukoille, kottaraisille, varpusille, pikkuvarpusille, tiaisille, tervapääskyille…Kuva: Hannu Järvinen

Lintujen kevätmuutto vilkastui säiden lämmettyä, minkä totesin hyvin viime lauantain 23. maaliskuuta lintukierroksellanikin.

Vesilahden Laukon laitumilla piipersi 34 kottaraista ja 10 töyhtöhyyppää. Tulvaniityllä lepäili 13 laulujoutsenta ja kaksi kanadanhanhea. Vakkalan Vaissinjoen ja Laukonselän joutsenparit olivat jo varanneet vanhat pesäpaikkansa.

Kaunis näky avautui myös Vesilahden Koskenkylässä, jossa 61 laulujoutsenta laidunsi oraspellolla 3 kanadanhanhen kanssa.

Lempäälän Kaakilanniemessä päivysti vesisateessa 28 töyhtöhyyppää ja 8 kottaraista. Lapin tunturien karuille paljakoille matkaavat pulmuset ovat pysähdelleet lepäilemään isoina parvina sopiville peltoaukioille. Ensimmäiset pulmuset ovat saapuneet jo Lappiin, jossa pulmuset olivat entisaikoina varhaiskevään odotettuja muuttolintuja ja tärkeä ravinnonlisä talven niukkuuden jälkeen, kuten telkkien munituskin. Pulmusia pyydettiin jouhilaudoilla ja hyvään keittoon tarvittiin 50 pulmusta.

Onneksi pulmunen on nykyään rauhoitettu, mutta ilmastonmuutos on pulmuselle ja kiirunalle uusi uhka.

Ahtialanjärven Lokkisaaressa kanadanhanhipari kävi katsastamassa vielä jään peitossa olevaa pesäpaikkaansa ja seurasi tarkasti, kuinka Tatu Itkonen ja Rainer Mäkelä kunnostivat Lokkisaaren pesälaatikoita ja raahasivat saareen uusia kivenjärkäleitä tekokareille. Tosimiehet toiminnassa!

Viime kesänä Lokkisaaren tekokareilla pesi peräti 140 kalatiiraparia, 13 erittäin uhanalaista tukkasotkanaarasta, 9 äärimmäisen uhanalaista punasotkanaarasta, 23 sinisorsanaarasta ja 2 kanadanhanhiparia.

Lokkisaareen asennetuissa laatikoissa pesi lisäksi 10 tukkasotka-, 8 punasotka- ja 38 sinisorsanaarasta. Pesälaatikoiden ja tekokarien merkitys on koko maassa ainutlaatuista, sillä näitä pesäpaikkoja ei ollut olemassakaan ennen vuotta 2009, jolloin työt aloitettiin.

Poikastuotto Ahtialanjärven tukka- ja punasotkalla kuten myös erittäin uhanalaisella nokikanalla on kuitenkin valitettavan heikkoa kokonaisvaltaisen petopaineen vuoksi verrattuna entisaikojen lintuvesien kukoistukseen: Hauki, varislinnut, kotoperäiset pienpedot, runsaat minkki- ja supikoirakannat sekä nykyään lisääntyneet lintupedot, kuten kurki, haikarat, harmaalokki ja ruskosuohaukka. Kaikki napsivat pieniä vesilintu- untuvikkoja. Kovinkaan moni sotkan-, telkän – tai nokikanan poikanen ei selviä valitettavasti siivilleen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.