Kansa rakastui sohvalla reinoissa rötköttävään rikoskomisarioon – Pertti Laineen uusi dekkari julkaistaan lauantaina

Lempääläisen Pertti Laineen dekkarien päähenkilön, rikoskomisario Simpan ympärille on syntynyt oma fanikulttuuri. Laineen uusin dekkari Vainotut julkaistaan lauantaina Ideaparkissa.

Rikoskomisario Simppa on iso äijä, joka rikoksia ratkoessaan tykkää ottaa nokkaunia konttorinsa sohvalla. Muodollisuuksia karttavalla Simpalla on jalassa  49-numeron reinot, joilla hän vahingossa joskus tallustelee myös rikospaikalle.

Simppa on lempääläisen dekkarikirjailija Pertti Laineen luoma hahmo, josta on tullut dekkarikansan suosikki.  Laineen kirjat myyvät ja kirjastoissa niitä jonotetaan ympäri maata. Simpan ja tutkijaryhmän ympärille on syntynyt jo faniryhmiäkin.

– Olen saanut näiltä faneilta yhteydenottoja, joissa toivotaan, että en hukkaa kirjassa olevia ihmisiä. Tykkään itse hyvistä, mielenkiintoisista henkilöistä ja yritän syventää heidän kuvaustaan ja tuoda mukaan uusia piirteitä, Pertti Laine kertoo.

Simppaan tykästyneillä on pian mahdollisuus päästä suosikkinsa pariin, sillä Laineen dekkarisarjan toinen osa Vainotut julkistetaan 6. huhtikuuta Ideaparkissa.

Dekkarissa pyöritään jälleen Pirkanmaan maisemissa. Lähtötilanteessa nuori, ex-avomiehensä vainoama yksinhuoltaja seisoo pelokkaana Nokian Citymarketin kassajonossa. Nainen löydetään myöhemmin kuolleena kotonaan.

Rikoskomisario Simpalle selviää, että naisen ex-mies on sekaantunut rakennusalalla rehottavaan rikollisuuteen. Kun mies katoaa, tutkinta saa aivan uuden käänteen. Taustalta paljastuu laajamittainen naisten hyväksikäyttö.

Pertti Laine tuntee rakennusalaa ja hän kävi alalla toimivan tuttavansa luona tekemässä taustatyötä dekkaria varten.

– Teen kirjaa kirjoittaessa havaintoja arkipäivästä ja joskus on myös unissa syntynyt tarinan aineksia, kirjailija kertoo.

Dekkarien päähenkilöllö Simpalla on samanlainen ajatusmaailma kuin kirjailijalla.

– Rikoksen tapahduttua Simppa ei ole niinkään kiinnostunut teosta, vaan hän ajattelee laajemmin ja miettii, minkälainen prosessi on johtanut tekoon.

– Prosessi on lyhyt, kun juoppoporukassa riidellään viinapullosta ja tilanne ratkaistaan puukoniskulla. Pidempi prosessi voi juontaa lapsuuteen, sairauteen tai pakkomielteisiin.

Kirjailijat voi jakaa karkeasti kahteen tyyppiin. Toiset rakentavat tarinaansa etukäteen ja tekevät rautalankamalleja, joiden pohjalta sitten kirjoittavan teoksen valmiiksi. Pertti Laine kertoo kuuluvansa ryhmään, jonka tarina syntyy ja etenee kirjoittamisen myötä.

– Olen luonteeltani kärsimätön enkä voisi kirjoittaa kirjoja ennakkosuunnitelman pohjalta. Vasta jossakin kirjan puolivälissä tarina alkaa minulle hahmottua kokonaisuutena.

Dekkaria työstäessään Laine kirjoittaa muutamana päivänä viikossa.

­– Kirjoittaessa sormet syyhyävät ja tunnen olevani liekeissä.

Pertti Laine elää kirjan hahmojen keskellä. Kirjoittaminen on hänelle visuaalinen prosessi, ja hän näkee kirjoittaessaan tarinan kuvina.

Niinpä myös lukijan on helppo uppoutua Laineen soljuvaan tekstiin ja tarinoihin, joiden hahmot ja ympäristö ovat jokaista lähellä.

Vainotut-teoksen julkistamistilaisuus Ideaparkin Keskuspuistossa lauantaina 6. huhtikuuta. Kirjailijan haastattelu 11.30, ja klo 12 lähtien kirjailija signeeraa kirjoja tunnin ajan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.