Vaalivirkailijan grande finale - ennakkoäänestys on kotimaassa 3.-9. huhtikuuta

Marja-Riitta Kelan ääni on aina Kirkonkylän ensimmäinen

Marja-Riitta Kela kannustaa käyttämään äänioikeutta. – Eduskuntavaaleissa Vesilahdesta on viisi ehdokasta. Eri puolueitakin on näissä vaaleissa poikkeuksellisen monta, joten ainakin valinnanvaraa on. Kuva: Katariina Rannaste

Vaikka äänestäjä kuinka kiiruhtaisi ennakkoäänestyspaikalle ääntään antamaan, ei ole Marja-Riitta Kelan voittanutta. Kela äänestää ensimmäisenä, sillä siten vaalivirkailija testaa sähköisen äänioikeusrekisterin toimivuutta.

– Ennen kuin äänestäjiä tulee, testaan itse, että järjestelmä toimii. Mutta jos äänestäjä on iloinnut oltuaan ensimmäinen, olen toki suonut hänelle sen riemun, Kela kertoo.

Marja-Riitta Kela on Vesilahden kunnan palvelusihteeri ja toiminut ennakkoäänestyksen vaalivirkailijana jo monissa vaaleissa. Rutiinia on tullut hommaan, vaikka vaalien järjestämisessä joka kerta iso työ onkin.

– Vaalit vaativat kaikenlaisten asioiden hoitoa, että asiat saadaan menemään lain mukaisesti ennen ja jälkeen äänestyksen. Äänestys on sitten grande finale, hän sanoo.
Vaalivirkailijoita on ennakkoäänestyksessä paikalla aina vähintään kaksi. Heidän tehtävänään on henkilöllisyyden tarkastamisen lisäksi leimata äänestyslippu, kirjata äänestäjän tiedot koneelle ja sulkea vaalikuori lähetekuoreen.

– Postissa tullutta äänioikeusilmoitusta ei tarvitse, kun ennakkoon äänestää. Ja ajokortti on yhä riittävä tunnistautumisväline, Kela huomauttaa.

– Pääasia on, että mukana on ajokortti, passi tai henkilökortti, sillä ilman henkilöllisyystodistusta emme voi kirjata ääntä, hän painottaa.

Kun ennakkoäänestys on ohi, vaalivirkailijat täsmäyttävät vaalikuoret ja lähetekirjelomakkeet ja laittavat ne toimitusvalmiiksi kunnan omalle keskusvaalilautakunnalle, joka vielä laskee ja tarkastaa kuoret toimitettavaksi Pirkanmaan vaalipiirilautakunnalle ääntenlaskentaan.

– Vaalipäivän iltana vaalilautakunnat laskevat, kuinka paljon ääniä on annettu kullekin ehdokkaalle, ja me kirjaamme tiedon järjestelmään. Sunnuntai-iltana siis istun luuri korvalla ja syötän tuloksia koneelle, Kela summaa.

Tänä vuonna Vesilahden Kirkonkylällä äänestetään ennakkoon ensimmäistä kertaa Lähde-kirjastolla, kun aiemmin äänet on annettu kunnanvirastolla. Toinen ennakkoäänestyspiste on entiseen tapaan Narvassa teknisessätoimistossa .

– On kiva nähdä, tuleeko äänestäjiä eri tavalla, nyt kun ennakkoäänestys on kirjastolla. Voisin kuvitella, että väkeä käy enemmän, kun kirjaston lähellä on kauppapaikkojakin, Marja-Riitta Kela pohtii.

– Ihmiset äänestävät enemmän ja enemmän isommissa liikekeskuksissa. Myös ennakkoäänestyksen määrä on mielestäni koko ajan lisääntymässä, hän arvioi.
Eduskuntavaalit saavat pian jatkoa toisista vaaleista, kun europarlamenttivaalit on toukokuussa. Ennakkoäänestyspaikat ovat tuolloin samat kuin nyt eduskuntavaaleissa.

Marja-Riitta Kela kannustaa käyttämään äänioikeutta.

– Jos haluaa vaikuttaa asioihin, vaalit ovat siihen paras mahdollisuutemme.

– Suomessa on hyvä vaalijärjestelmä. Toiminta on tarkkaan säädeltyä ja moneen kertaan varmistettua, eikä vaalivilppiä ole helppo tehdä. Meillä on luotettavat vaalit, hän kehaisee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.