Ajatus valkohäntäpeurojen tuomisesta Suomeen virisi Minnesotan osavaltioon muuttaneiden suomalaisten keskuudessa. Idean sai Yhdysvalloissa konsulina ollut Eino A. Aaltio nauttimansa maukkaan peurapäivällisen jälkeen.

E. A. Aaltio ja maukas peurapaisti

Eino Aaltio.

L-VS:ssa 3. huhtikuuta olleesta jutusta lempääläläiskansanedustajista puuttui maininta lempääläläisen kansanedustaja Sampsa Aaltion isästä Eino Abram Aaltiosta (vuoteen 1906 Andelin).

Vuonna 1889 Keuruulla syntynyt ja vuonna 1974 Helsingissä kuollut varatuomari ja asianajaja Eino A. Aaltio oli Maalaisliiton kansanedustaja Hämeen pohjoisessa vaalipiirissä lyhyen ajan 1.2.1929–31.7.1929 noustuaan varasijalta eduskuntaan kesken kauden.

 

Lempäälässä Aaltio oli perustamassa 1925 Itä-Lempäälän Maamiesseuraa ja Itä-Lempäälän Osuuskassaa.

 

1930 E. A. Aaltio muutti Yhdysvaltoihin Suomen konsuliksi Duluthiin pohjoisen osavaltioon Minnesotaan. Siellä hän oli yksi alullepanijoista valkohäntäpeurojen tuomisessa Suomeen vuonna 1934 ja löysi niiden ensimmäiseksi sijoituspaikaksi Laukon kartanon Vesilahdella. Kauppaneuvos Rafael Haarla puolestaan tarjoutui ottamaan eläimet kartanoonsa.

Aaltio oli perustamassa Lempäälä-Seuraa 1952. Lempäälä oli hänen kotiseutututkimustensa pääkohteita, olihan Lempäälä hänen vaimonsa Viena os. Sotavallan kotipitäjinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?