Seutuselvitys: esiopetus alkaa Lempäälässä ja Vesilahdessa jo 5-vuotiaana? – ”Lempäälällä on rahkeet toteuttaa”, opetuspäällikkö arvioi

Lempäälä ja Vesilahti ovat mukana Tampereen kaupunkiseudun selvitystyössä, jolla kartoitetaan viisivuotiaille järjestettävän maksuttoman ja velvoittavan esiopetuksen laajentamisen vaikutuksia.

Huhtikuussa käynnistyvässä selvitystyössä on Tampereeen lisäksi mukana Nokia, Kangasala, Ylöjärvi, Lempäälä, Pirkkala, Vesilahti ja Orivesi.

Opetuspäällikkö Marko Lahtinen Lempäälän kunnasta kertoo, että Tampereen kaupunkiseudun yhteinen maksuttoman esiopetuksen laajentamisen vaikutusten selvitys on osa sivistyspalveluiden ennakointityötä. Selvityksellä saadaan myös seudullinen tilannekuva esiopetuksen nykytilasta ja mittaristo toiminnan arviointiin.

Useissa suomalaiskunnissa on parhaillaan käynnissä kokeiluja 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

– Teema on laajasti esillä julkisuudessa ja on järkevää sekä kustannustehokasta arvioida seudullisesti 5-vuotiaiden maksuttoman esiopetuksen järjestämisen edellytyksiä, Lahtinen näkee.

– Lempäälällä on rahkeet toteuttaa tarvittaessa kaksivuotinen esiopetus, mutta se toki vaatii rakenteellista ja toiminnallista kehittämistä. Selvitys tuo tähän arvokasta lisätietoa, hän toteaa.

Opetushallituksen selvityksen mukaan kaksivuotinen esiopetus vahvistaisi yhdenvertaisuutta, koska tällöin nykyistä useampi lapsi osallistuisi varhaiskasvatukseen.

– Kunnille uudistus toisi kuitenkin lisää kustannuksia, Lahtinen huomauttaa.

– Jos uudistus tehdään, tulee varmistua, että se toteutuu laadukkaasti. Parhaimmillaan uudistuksella luotaisiin vahva pohja elinikäiselle oppimiselle ja tukea tarvitsevia pystyttäisiin auttamaan ennaltaehkäisevästi, hän visioi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.