Vesilahden Westendille haetaan avoimella ideakilpailulla suunnittelijaa – ”Kenellä on hyvä idea ja homma hallussa, niin töihin vaan”.

Vesilahden kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen ja elinvoimapäällikkö Jarkko Pakaslahti odottavat suunnittelijoilta raikkaita ideoita. – Nyt on mahdollisuus piirtää isolla pensselillä kuntakuvaa, Tuomas Hirvonen maalailee.

Vesilahden kunnanjohtajan huoneessa on täysi pöhinä päällä. Elivoimapäällikkö Jarkko Pakaslahti ja kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen esittelevät kartalta kahta kohdetta, joihin haetaan suunnitelmia avoimella ideakilpailulla.

­– Lammasniemi on rantarakentamisen Westend ja palvelukeskus kylä kylässä -kohde, näyttää Jarkko Pakaslahti kartalta.

Suunnittelukohteet ovat täysin erilaisia, vaikka niiden etäisyys on vain kolme kilometriä. Suunnittelijoille ideakilpailu tarjoaa ainutlaatuisen näytön paikan.

– Seudulliset suunnittelijat, arkkitehtiopiskelijat, kaikki, joilla on hyvä idea ja homma hallussa, niin siitä töihin vaan. Jo mainosarvona tämä on ensiluokkainen mahdollisuus, Pakaslahti kannustaa.

Lammasniemi on upea rantarakentamisen kohde eikä palvelualuettakaan vastaavaa löydy muualta Pirkanmaalta.

– Edes Tampereen lähiöissä ei ole niin kattavia ja lähellä olevia palveluja kuin Vesilahdessa, kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen sanoo.

Ideakilpailu päättyy toukokuun lopussa. Kisan arviointiraatina toimii kaavatoimikunta, joka tutkii mahdollisuudet ja keinot ideoiden toteuttamiseen.

­– Hankkeiden toteuttamiseen haetaan yrityskumppaneita, jotka pääsevät voimallisesti mukaan viemään toteutusta eteenpäin. Mahdolliset esteet puretaan tieltä pois, lupaa kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen.

 

Suunnittelun ja rakentamisen pohjustukseksi Vesilahden kunta teki avoimen asumisen kyselyn kuntalaisille. Verkkokyselyyn saatiin parissa viikossa 151 vastausta. Lisäksi järjestettiin asumisen tapahtuma Lähde-kirjastossa.

– Halusimme kuulla ensin asukkaita, mitä he haluavat. Nyt haluamme kuulla markkinalähtöisiä toimijoita. Kuuntelemme suunnittelijoita, miten he tämän näkevät. Sitten lähdetään asiakasystävällisesti eteenpäin, sanoo kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen.

Kuntalaiskyselyn tulokset olivat yllättäviä ja toivat esille piilevän tarpeen.

– Jopa neljännes vastaajista on kiinnostunut asunnosta kerrostalossa. Asunnoista suosituimpia ovat kaksiot ja pienet kolmiot, Pakaslahti kertoo.

Kiinnostus kerrostaloasuntoon on verrannollinen vastaajaan ikään. Mitä iäkkäämpi vastaaja, sitä enemmän kiehtoo helppo asumismuoto.

– Vesilahteen muutti 30 vuotta sitten pariskuntia, jotka rakensivat kodin isolle tontille. Nyt ovat lapset muuttanee pois ja vanhemmat haluavat muuttaa kerrostaloon. Se on luonnollinen asioiden kulku.

Kysely paljasti selvän markkinapotentiaalin, johon nyt haetaan ratkaisua ponnekkaasti.

– Jos ihmisillä on tällainen tahtotila, niin jollakin aikajänteellä he pyrkivät sen toteuttamaan. Mikäli meillä ei ole tarjota heille ratkaisua, sitten sen tekee joku muu, Tuomas Hirvonen tiivistää.

Vesilahden kunnalla on keinot vastata kysyntään ripeästi, sillä palvelualueen maa on kunnan omistuksessa. Ideakilpailun jälkeen kaavoituksessa on tarkoitus edetä nopeaan tahtiin.

– Kuntalaisten osallistaminen toi työkaulun viranomaispuolelle. Kaavoitus saatetaan loppuun kesän ja syksyn aikana niin, että rakentaminen voisi alkaa jo syksyllä. Siksi nyt haetaan kumppaneita toteutuspohjalta, Jarkko Pakaslahti kertoo.

 

Asukaskysely paljasti kerrostaloasuntojen lisäksi myös toisen toiveen. Vesilahtelaisia kiinnostavat kaikenkokoiset tontit –  eivät vain suuret, kuten aiemmin on ounasteltu.

– Kysyntää on niin pienille kuin suurille tonteille sekä kaikille siltä väliltä. Tonttitarjontaan kunta pystyy vastaamaan hyvin, Pakaslahti kertoo.

Uutena asiana kyselyssä nousi esiin kiinnostus pieniin omakotitaloihin.

–  Haluavatko ihmiset pienen omakotitalonsa taajamaan vai metsän keskelle, se pitää selvittää. Asumisen kyselyn tulokset näyttävät kaikkineen mukavilta.  Lähdemme syksyllä uutena tutkimaan asumisen lisäarvoa, mitä kaikkea siihen voi tulla ympärille, Tuomas Hirvonen kertoo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.