Entistä useampi pääsee pöntölle – Vanhoista ladon seinälaudoista suojapaikkoja sirkuttajille

Seppo Pöllänen ja Seppo Viitanen osallistuivat pönttötalkoisiin.

Voihan pönttö!

Vesilahden Palhossa pesii paljon kottaraisia, kirjosieppoja ja eri tiaislajeja, muun muassa sinitiaisia. Tänä keväänä paikallisilla visertäjillä riittää suojaisia pesäpaikkoja, sillä Palhon Maamiesseura järjesti maaliskuun lopulla linnunpönttötalkoot.

Nytorpin veneveistämöllä pidettyihin talkoisiin osallistui parikymmentä nikkaroijaa, ja pönttöjä valmistui lähes 30 kappaletta. Talkoolaiset suosivat edestä aukeavia malleja, sillä ne on helppo tyhjentää. Materiaalina käytettiin kierrätyslautoja, esimerkiksi vanhoja ladon seinälautoja.

Jorma Kallio on tyytyväinen nikkaroimaansa linnunpönttöön.

Mielikuvituksen käyttö oli suotavaa, ja tuloksena olikin monenlaisia pönttömalleja. Syntyi muun muassa isolle lintuperheelle suunniteltu suurperhepönttö sekä kiipeilijämalli, jonka kädet ja jalat oli muotoiltu männynoksista.

–  Ne olivat kivat yhteiset kevättalkoot. Vähän piti pitkähiuksisia nikkaroijia varoitella, etteivät hiukset jää työkoneiden väliin, naurahtaa mukana ollut Eeva Nytorp, maamiesseuran hallituksen jäsen.

Ajatus pönttötalkoiden järjestämisestä syntyi seuran tupaillassa jo vuosi sitten. Idean heitti ensimmäisenä ilmaan Pirkko Kivelä.

Tapio Ruotsila valmisti pöntön reikiensuojukset.

Lähellä Nokian rajaa sijaitsevissa Palhon ja Vakkalan kylissä on yhteensä noin 50 vakituista asukasta ja paljon vapaa-ajan asukkaita.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Palhon maamiesseura järjestää monenlaista toimintaa: tupailtoja, kesäjuhlia, kesäteatteriretkiä, uutispuurotilaisuuksia, laskiaistapahtumia ja joululounaita. Maamiesseurassa on nykyään toistasataa jäsentä.

–  Kun seura perustettiin, täällä oli paljon Sakkolan alueelta tulleita siirtolaisia ja seura keskittyi pienviljelijöiden neuvontaan. Nykyään viljelijöitä ei enää paljon ole, joten yhdistyksemme on lähinnä virkistysseura, Eeva Nytorp kertoo.

Luonto on palholaisille ja vakkalalaisille tärkeä, ja he hoitavat sitä muutenkin kuin linnunpönttöjä nikkaroimalla. Maamiesseura on muun muassa kunnostanut rantoja ja poistanut pusikoita. Vakkalanlahden rannassa laiduntaa kesäisin maisemanhoitolampaita.

Kuvat: Tapio Pakkala

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.