Kotipuutarhureiden keväthuumaus on täällä

Daalioita voi käyttää kuten kesäkukkia, mutta juurakon voi myös ottaa viileään talveksi, jolloin kasvista saa monivuotisen. Kuva: Vivikka Monto

Nyt on se vuodenaika, kun kotipuutarhurit eivät malttaisi odottaa, että he pääsevät iskemään sormensa multaan. Innokkaimmat ovat kasvattaneet taimia siemenestä asti jo hyvän aikaa. Puutarhoilla taimet kasvavat kohisten.

Perinteinen ohje on, että kesäkukat voi istuttaa ulos kesäkuun kymmenes päivä, kun hallat ovat varmasti ohi. Mutta ei hätää, tähän on paljon poikkeuksia etenkin nykyään.

Orvokki kestää jopa viiden asteen pakkasen, ja sen voi laittaa ulos toukokuun alussa. Tätäkin aikaisemmin sen voi sijoittaa lasitetulle parvekkeelle tai kuistille, sillä kevätaurinko lämmittää ne nopeasti.

Huhtitoukokuussa lasitetussa tilassa viihtyvät monet muutkin kesäkukat.

Puutarhojen valikoimissa riittää valinnanvaraa. Kuva: Vivikka Monto

Kesäkukkien väri- ja lajikirjo on niin valtaisa, että kuluttajalle voi tulla valinnanvaikeus. Helppo ratkaisu on ostaa erivärisiä kukkia ja sekoittaa iloisesti eri lajeja samaan ruukkuun. Kesäkukissa vähemmän ei ole enemmän vaan enemmän on enemmän. Ole ennakkoluuloton! Saatat yllättyä, miten kivalta eri lajien ja värien kirjo näyttää.

Varsinaista kesäkukkakautta odotellessa voi ostaa yrttejä sisälle kasvamaan. Ne viihtyvät hyvin ikkunalaudalla tähän vuodenaikaan, kun valoa on jo riittävästi. Myöhemmin ne voi siirtää halutessaan ulos.

Yrtit käyvät lähes ruokaan kuin ruokaan. Ne sopivat hyvin terästämään salaattia, ja mikä olisikaan parempaa grilliruoan kanssa kuin makoisa salaatti. Moni onkin jo aloittanut grillauskauden.

Vanha kiinalainen sanonta on, että mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää. Kukkaloistosta voi nauttia vähemmällä vaivalla, kun pyytää puutarhalla istutuspalvelun ruukkuihin.

Ja jos kukkien hoitaminen tuntuu työläältä, niin valitse lajeja, joita ei tarvitse nyppiä. Tällaisia ovat esimerkiksi lobelia, lumihiutale ja verenpisara.

Verenpisara on siitäkin kiitollinen kasvi, että se menestyy puolivarjon lisäksi myös varjossa. Useimmat kesäkukat kun tarvitsevat paljon valoa.

Olitpa sitten ahkera viherpeukalo tai huolettomampi nautiskelija, niin tärkeintä on ottaa ilo irti keväästä kukin omalla tavallaan. Kesän odottaminen on ihanaa, mutta älä anna kevään huuman mennä ohi siinä sivussa.

Istutuksissa kannattaa käyttää mielikuvitusta. Kuva: Vivikka Monto

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.