LeKin Mestis-kausi päättyi pettymykseen, kun historiallinen mitali valui Turkuun: ”Huippukausi josta jäi kruunu puuttumaan”

Pronssiottelun päätyttyä LeKin pelaajille oli päällimäisenä tunteena pettymys. Kuva: Antti Raunio

LeKin Mestis-joukkueelle jäi lopulta kuluneesta Mestis-kaudesta käteen vain luu. TuTo nappasi pronssimitalit Turkuun, ja voitti keskiviikkona Lempäälässä käydyn pronssiottelun maalein 3–1 (0–0, 2–0, 1–1). Pronssi ratkesi heti yhdestä ottelusta.

Kaikkiaan LeKin kulunut kausi oli vaiherikas ja ennen kaikkea menestyksekäs. Lempäälään syttyi jopa pieni kiekkobuumi, kun LeKi oli pitkän aikaa runkosarjan kärjessä, eteni usean vuoden tauon jälkeen välieriin ja pelasi lopulta historiallisesta mitalista. Sitä ensimmäistä mitalia ei kuitenkaan vielä saatu seuran vitriiniin, kun välieräsarja kääntyi 2–2-tasatilanteesta KeuPalle 4–2 ja pronssi valui Turkuun. Aivan ratkaisuhetkillä LeKin ote herpaantui ja kokoonpanomurheet kasaantuivat. Pudotuspeleissä Hakkarin jäähalliin löysi tiensä useassa pelissä yli 600 katsojaa. TuTo-päävalmentaja Miika Elomo arvosti vastustajaa pronssimatsin päätyttyä.

– Kotijoukkue voi hyvällä omalla tunnolla lähteä lomalle. LeKi ja valmentajakollega Miikka Kuusela ovat tehneet uskomatonta työtä, ja joukkue oli täynnä hyviä pelaajia. Välieriin pääseminen oli LeKin historiassa poikkeuksellisen kova saavutus, arvostus siitä, TuTon Elomo jakoi tunnusta.

Vaakakupin toisella puolella oli paljon sekavia tapahtumia. Talousongelmat olivat jälleen otsikoissa, välillä pelaajat ja valmennus olivat lakossa. Bussista puhkottiin renkaita ja kaikenlaista muuta. Kun Kisan pääkäskijä Kuusela pääsi kauden jälkeen huokaisemaan, oli hän melko tyytyväinen pelilliseen tulokseen.

– Kyllä tämä oli huippukausi meiltä. Kruunu jäi tosin puuttumaan, se olisi ollut finaalipaikka ja kannu. Välierätappio oli kova paikka. Koko Mestis-kausi oli todella tasainen, hyvä esimerkki oli KeuPan nousu finaaleihin runkosarjan kahdeksannelta sijalta

– Koko kausi on oltu kyllä todella kovilla. Etenkin viime aikoina. Toivottavasti seura pysyy hengissä, Kuusela tuumi. Hän valmensi LeKiä usealla kaudella, ja suunta ensi kaudeksi naapuriseura KooVeen päävalmentajaksi.

LeKi painosti vahvasti päätöserän, mutta kiri jäi viimeistelyä vaille vajaaksi. Kuva: Antti Raunio

TuTo kovempi pienillä marginaaleilla

LeKiltä puuttui kokoonpanosta taas usea avainpelaaja. Se antoi omille A-junioreille peliaikaa: nelosketju koostui omista junnuista Joni KuivilaJuuso PapinsaariNiklas Vihriälä. Ketju olikin terävä päästessään kentälle.

Pronssiottelu heräsi pelinä henkiin vasta päätöserässä. Pronssipelille tyypillisesti ottelussa tuli useita ylivoimahyökkäyksiä, rohkeitakin harhautuksia ja paljon maalipaikkoja. Maalivahdit olivat työllistettyjä koko illan: LeKin Kimmo Rautiainen torjui 30 kertaa ja TuTon Julius Pohjanoksa 28 kertaa.

Avauserä mentiin ilman maaleja vauhdikkaasti päästä päähän. Kova intensiteetti puuttui eikä suurta voittamisen kiimaa tuntunut kummallakaan olevan. TuTo sortui kolmeen jäähyn, mutta LeKin ylivoima oli tehotonta.  Toisessa erässä TuTo avasi maalihanat Nico Friman osumalla. Jere Rouhiainen lisäsi TuTo-johdon 2–0:aan ennen kolmatta erää.

LeKi oli kuin uusi joukkue kolmannessa erässä. TuTo jäi luistelussa täysin jalkoihin ja LeKi vyöryi kamppailupelaamisella jatkuvasti hyökkäysalueelle. Lopulta Lassi Vanhatalo rikkoi kuparisen jo toisella minuutilla: Sami Laakso ja Otto Latvala petasivat Vanhatalolle maukkaan paikan, jota hujoppi ei jättänyt käyttämättä.

Lassi Vanhatalo tuuletti LeKin 1-2-kavennusta. Kuva: Antti Raunio

Kavennuksen jälkeen TuTo-maalilla Pohjanoksa kuitenkin säästyi pahimmilta paikoilta, kun kovaotteinen turkulaispuolustus varjeli maaliaan taidokkaasti. Useassa kohtaa myös LeKin vaihtopenkki ja yleisö reagoi äänekkäästi TuTon pelityyliin, mutta rangaistuksia ei lopussa jaettu. Parhaat paikat tulivat Niko Lahtiselle maalin eteen ja Santeri Vuotille ohjurissa, mutta tasoitusmaalia ei LeKi kovasta paineesta huolimatta saanut aikaan.

– Kyllä me olisimme pronssiset mitalit todella kovaa halunneet. TuTo kuuluu sarjan isoihin, ja tänään ei vain riittänyt, LeKin Kuusela tunnusti TuTon paremmuuden.

– Kun neljä parasta oli jäljellä välierissä, marginaalit ovat todella pienet. Niin myös pronssipelissä. Viihdyttävä peli nähtiin, ja saimme pronssista pienen palkinnon koko kauden kovasta työstä, Elomo puheli tyytyväisenä.

TuTon päävalmentaja Miika Elomo on johdattanut TuTon pronssille ja viime vuonna hopealle. Kuva: Antti Raunio

Lassi Vanhatalo teki huippupaikasta LeKin kavennusmaalin pronssipelissä Sami Laakson syötöstä. Kuva: Antti Raunio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?