Lantaa ja ruokajätettä käyttävä biokaasulaitos on miljoonahanke ja Vesilahdelle merkittävä – ”Rahoitukseen etsitty yhteistä ratkaisua”

– Odotan hetkeä, kun pääsen hurauttamaan kaasuautolla paikallisella biokaasulla, Vesilahden elinvoimapäällikkö Jarkko Pakaslahti toteaa. Kuva: LVS;n arkisto

Vesilahdessa on vireillä 7,5 miljoonan euron biokaasulaitoshanke. Kunnan kannalta Vesilahti-Lempäälän Biopower Oy:n hanke on merkittävä.

– Hanke tuo sekä välittömästi että välillisesti työtä. Se myös hyödyntää Vesilahden maataloustuottajien raaka-ainetta sekä vastaavasti tuottaa lannoitetta tai maanparannusainetta Vesilahden pelloille, sanoo Vesilahden elinvoimapäällikkö Jarkko Pakaslahti.

Koskenkylään, Vesilahden ja Lempäälän kuntien rajalle suunniteltu laitos käyttäisi raaka-aineena esimerkiksi elintarviketeollisuuden ja kaupan sivuvirtoja, kasvibiomassoja ja maatalouden lantoja. Laitos tuottaisi biokaasua, lannoitevalmisteita ja maanparannusaineita.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle energiatukea noin 1,7 miljoonaa. Hanke odottaa investointipäätöstä.

– Hanke on nyt kunnan kannalta mielenkiintoisessa vaiheessa. Kunta on valmistellut hankkeen vaatiman maa-alueen hankintaa sekä hankkeen rahoitukseen on etsitty yhteistä ratkaisua. Kunta olisi hankkeessa mukana infran ja maa-alueen osalta mukana. Hankkeen toteutuminen on nähdäkseni enää kiinni kaasuverkoston yhdysputken loppurahoituksen kattamisesta, Pakaslahti selvittää.

– Hanke kokonaisuudessaan on erinomainen osoitus paikallisesta spesiaaliosaamisesta sekä kiertotalouden biohankkeesta, hän näkee.

– Doranovan biokaasuhanke on yksi yritystemme kärkihankkeista ja kunta pyrkii edistämään hanketta mahdollisuuksien mukaan, Jarkko Pakaslahti sanoo.

 

Lue lisää:

Autoilija saattaa tulevaisuudessa tankata vesilahtelaisella kaasulla

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.