Hyvän sään aikana – eurovaalit ilmastonmuutoksen hengessä?

Edesmennyt äitini oli luontoa ja terveyttä rakastava ihminen, joka oli monissa asioissa aikaansa edellä. Muistan, kuinka hän jo 20–30 vuotta sitten lähti useita kertoja viikossa kodistamme Uittamolta Turun torille ruokaostoksille. Seitsemän kilometrin kävelymatkalle hän halusi lähteä aamuvarhain, jolloin torin kaloihin ja vihanneksiin ei ollut vielä ehtinyt tarttua saasteita liikenteestä ja tehtaista. Siihen aikaan puhuttiin erityisesti noesta, joka tunkeutui joka paikkaan. Ilma oli aamuisin vielä raikasta ja puhdasta, ja kävellessä oli hyvä hengittää. Tämä oli hyötyliikuntaa ja arjen ilmastotekoja parhaimmillaan, vaikkei siihen aikaan näitä termejä ollut vielä olemassakaan.

Ilmastoasioista on tullut vuosien varrella globaali ja kaikkia koskeva puheenaihe. Hollannissa opiskeleva tyttäreni kertoo, kuinka nykyajan nuoret elävät ja hengittävät ilmastonmuutosta opiskellessaan, sillä yliopistossa ilmastoasiat nousevat esiin kurssista tai tiedekunnasta riippumatta. Nuoret ovatkin tuoneet huolensa näyttävästi esille monissa maissa mielenosoituksin. Toivon, että heitä kuunnellaan, ja että huoli otetaan vakavasti.

Suomessakin ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat vain kiihtymään, jos emme pyri hillitsemään niitä. Tulevaisuudessa meitä odottavat lisääntyneet sademäärät, kuumat kesät, Lapin helteet ja lumettomat joulut. Itsekin olen huomannut sään oikuttelevan vuosi vuodelta enemmän: Tunti ennen puistojumppaa aurinko paistaa, ja kun tunti alkaa, sataa kaatamalla. Lumikuurokaan ei ole enää outo ilmestys keskellä kesää!

Vaikka ilmastonmuutosta ei olisikaan enää mahdollista täysin pysäyttää, kaikkein katastrofaalisimmat vaikutukset ovat vielä estettävissä. Maapallon pelastusoperaatioon tarvitaan kestävämpiä valintoja niin liikenteessä, asumisessa, maataloudessa kuin teollisuudessakin.

Ovatko toukokuiset europarlamenttivaalit ilmastovaalit? Miten kestävä kehitys on näkynyt puolueiden ilmastopolitiikassa? Eurovaaliehdokkaita kannattaa nykäistä hihasta ja kysyä heidän kantaansa ilmastoasioihin. Miten saada liikennettä vähäpäästöisemmäksi ja lihantuotantoa leikattua? Miten vähentää ruokahävikkiä tai kivihiilen käyttöä energiaksi?

Ilmastonmuutos on vakava ympäristöongelma, johon jokainen meistä voi vaikuttaa jokapäiväisillä valinnoilla. Niin teki valveutunut äitinikin jo 30 vuotta sitten.

Anna äänesi ja vaikuta!

 

Anne Sällylä

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.