Pysäköintitalon kokonaiskustannus lähes 11 miljoonaa euroa, ensi syksynä alkaa kunnallinen pysäköinninvalvonta – Kunta takasi pysäköintiyhtiön 4,5 miljoonan euron investointilainan

300-paikkainen pysäköintirakennus kohoaa radan itäpuolelle. Kuva: Erkki Koivisto

 

Lempäälän kunnanvaltuusto päätti myöntää runsaan 4,5 miljoonan euron suuruisen lainan takauksen Lempon Parkki Oy:lle.

Lempon Parkki Oy On Lempäälän kunnan täysin omistama kuntakonsernin tytäryhtiö, joka rakennuttaa kuntakeskustaan radan varteen vuonna 2020 valmistuvaan Lempäälä-talo -hankkeeseen kuuluvaa pysäköintilaitosta.

300-paikkaisen pysäköintitalon kokonaiskustannus on 10 947 000 euroa. Lempäälän kunta maksaa pysäköintilaitosinvestoinnin 60-prosenttisesti omalla pääomalla. Vuosina 2018 ja 2019 hankkeeseen on jo tehty 3 676 000 euron pääomasijoitukset, ja vuodelle 2020 on varauksena 2 751 000 euron suuruinen pääomasijoitus. Kunnan oman sijoituksen suuruus hankkeeseen on siten yhteensä 6 427 000 euroa.

Loppuosa eli 40 prosenttia investoinnista rahoitetaan investointilainalla. Lempäälän kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona 24. huhtikuuta myöntää takauksen Lempon Parkki Oy:lle enintään 4 520 000 euron investointilainalle pysäköintilaitoksen rakentamiseksi.

 

Uusi pysäköintihalli on suunnattu radan itäpuolisen asuntorakentamisen pysäköintitarpeen täyttämiseen ja tulevan Lempäälä-talon ja keskustan asiointiliikenteen pysäköintitarpeeseen. Siihen liittyen Lempäälässä käynnistetään kunnallinen pysäköinninvalvonta

Kuntakeskustaan painottuvan kunnallisen pysäköinninvalvonnan on määrä alkaa ensi syksynä. Maksullisen pysäköintihallin rakennuttamisen myötä koko kunnan keskustan pysäköinti ei muutu maksulliseksi. Lempäälän kunta hakee parhaillaan lupaa pysäköinninvalvonnan suorittamiseen koko kunnan alueelle, mutta valvonta painotetaan kuntakeskukseen ja muuhun nauhataajamaan.

Pysäköinninvalvontaa toteutetaan ostopalveluna. Lempäälän kunta on antamassa pysäköinninvalvonnan järjestämisen virkavastuulla Kangasalan kaupungin hoidettavaksi. Lempäälän kunnanhallitus on maaliskuussa hyväksynyt pysäköinninvalvonnasta laaditun esisopimuksen.

Pysäköinninvalvontalain mukaiseen pysäköintivalvontaan on haettava vielä aluehallintovirastolta lupaa. Lisäksi asiasta pyydetään lausunto Sisä-Suomen poliisilaitoksen päälliköltä.

Lempäälän kuntakeskustan yleisille alueille ei ole tulossa pysäköintimaksua. Pysäköinninvalvonnassa valvotaan pysäköinnin aikarajoitusta sekä väärin pysäköintiä.

Lue aiheesta lisää tästä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?