Luonnossa liikkumisesta on tullut kilpailua ja suorittamista

Ruotsalaisen maitotuotevalmistajan mainoksessa hiekkarannalla kuulokkeet päässä kävelevä tunnettu rock-muusikko toivoo, että myös skidit pääsevät tulevaisuudessa nauttimaan luontoelämyksistä. Niinpä niin.

Mainos kertoo paljon kohderyhmänsä luontosuhteesta. Rannalla kävelijä ei halua kuulla luonnon ääniä tai muitakaan ääniä, vaan hän kävelee ympäristöstä eristäytyneenä omassa äänimaailmassaan. Ehkä tuulen suhina ja lintujen äänet raastavat rockmuusikon korvaa.

Luonnossa liikkumisesta on tullut monelle luonnosta eristäytymistä. Metsät ja vesistöt ovat heille ennen kaikkea suoritus- ja kilpailuareenoita.

Metsiin ovat ilmaantuneet polkujuoksijat, maastopyöräilijät, moottorikelkkailijat ja mönkijät. Uisteluveneitä kuljetetaan kisasta ja vesistöstä toiseen. Peltsejä löytyy nyt joka lähtöön.

Ennen kouluissa kerättiin kasveja ja jotkut keräsivät perhosia. Nyt kerätään havaintoja. Lintubongarit painavat kaasujalka suorana harvinaisen linnun perässä. Petoja kyttäillään väijykopeissa. Kuka on nähnyt karhun, kuka suden. Kilpailu havainnoista kiristyy.

Luonnossa kulkeminen on omanlaistansa postimerkkeilyä. Vaelletaan muodissa olevia vaellusreittejä ja kerätään meriittilistaan suosittuja luontokohteita. Tapahtumista tehdään seikkaperäiset raportit kuvineen ja videoineen asianomaisiin Facebook-ryhmiin. Näin saadaan ryhmässä lisää respektiä.

Mökkirannat ovat täynnä erilaisia suoritusvälineitä. Nykyihmisen mökissä pitää olla kaikki mukavuudet sekä pelit ja vehkeet. Ilman laajakaistaa ei luonnossa pärjää tai viihdy.

Liikaa ei voi korostaa pukeutumisen ja varusteiden merkitystä. Luonnossa kulkijalla pitää olla tietynlaiset- ja merkkiset vaatteet ja välineet, jotta hän voi tehdä uskottavan luontosuoritteen.

Toki on olemassa vaihtoehto.

Vedä kumisaappaat jalkaan ja kävele metsään. Nuuhki ilmaa, kuuntele puiden huminaa. Kävele kaikessa rauhassa ja anna intuition määrätä suunta.
Mene järvenrantaan, istu kivelle ja katsele ulapalle. Kuuntele liplatusta ja seuraa lintujen puuhia. Anna mielen rauhoittua.

Parhaat kokemukset ovat ilmaisia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.