Pia Viitanen Vesilahdessa: Kansakunnan yhteisen bussin nokka kohti eriarvoisuuden torjuntaa

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) puhui vappuna Vesilahdessa.

Vappuna Vesilahdessa puhunut SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen pitää eriarvoisuuden torjumista kaikilla tasoilla tulevan vaalikauden punaisena lankana.

– Eduskuntavaaleja käydessämme koin vahvasti, että ihmisten sydän sykki sanomalle eriarvoisuuden torjumisesta. Politiikalle, jossa edellisen hallituksen almanakasta ei löytynyt tilaa pienelle ihmiselle, koska varakkaat varasivat ajan ensin, ei haluttu enää nähdä jatkoa.

Viitasen mukaan nyt, kun uutta hallitusta muodostetaan sosiaalidemokraattien johdolla, on kansankunnan yhteistä bussia lähdettävä kuljettamaan suuntaan, jossa jokainen pidetään mukana, ”laitetaan stoppi epäoikeudenmukaisille leikkauksille ja jossa työelämän säännöt tehdään sopimalla, ei sanelemalla”.

– Viime aikoina olemme nähneet ikävät seuraukset politiikasta ja arvovalinnoista, joissa voitontavoittelu on mennyt ihmisarvon edelle. Viittaan tällä mm. räikeisiin esimerkkeihin vanhusten hoivan tilasta. Ei voi olla niin, ettei tällä maalla olisi varaa pitää huolta niistä ihmisistä, jotka ovat vuosien varrella kovalla työllä hyvinvointiamme rakentaneet.

– Vanhusten hoivapalvelut on laitettava kuntoon. Siihen on satsattava. On oikein, että vaalien alla SDP sanoi, ettei se lähde hallitukseen, joka tätä ei tee. On oikein, että olemme vaatineet 0,7:n hoitajamitoitusta lakiin, valvonnan parantamista ja vanhusten kotihoidon resurssien turvaamista.

 

Viitanen pitää tavoitetta pienten eläkkeiden nostamisesta sadalla eurolla keskeisenä.

– Tavoitteemme nostaa pienituloisten alle 1 400 euroa kuukaudessa eläkettä saavien tuloja asteittain sadalla eurolla kuukaudessa, vaatii ripeää etenemistä ja pidän tärkeänä, että se toteutetaan tulevan vaalikauden aikana.

Monen pienituloisen osalta tilanne on Viitasen mukaan nyt hyvin hankala.

– Eedellisen hallituksen leikkausten ohella eläminen on kallistunut; asumisen hinta, sähkönsiirtomaksut, lääkkeiden hinta ja monet palvelumaksut ovat nousseet. Jo vuosi sitt

en ihmettelin, että silloiset hallituspuolueet, jotka kyllä sanoissaan vaativat eläkeläisköyhyyden torjumista, kuitenkin arvostelivat tätä tavoitetta. Se ei heidän mielestään ollut realistinen, vaikka samaan aikaan ”realistista” oli luvata miljardiluokan veronkevennyksiä hyvätuloisille.

– Kyse niin tässä, kuin monessa muussakin, on arvovalinnoista. Kun valitsemme eriarvoisuuden torjumisen tien, olemme myös taloudellisesti rikkaampia tulevaisuudessa.

 

Kansanedustaja Pia Viitanen haluaa, että leikkauspolitiikan sijaan tehdään uudistuspolitiikkaa.

– Kaikille lapsille on tarjottava oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen sekä maksuttomiin toisen asteen opintoihin. Tämä on paitsi inhimillisesti oikein, myös talouspoliittisesti viisasta. Sillä, että panostamme osaamiseen, torjumme lapsiköyhyyttä tai ehkäisemme nuorten syrjäytymistä, säästämme tulevaisuudessa ison summan rahaa.

Viitanen muistutti ”Islannin ihmeestä”.

– Siellä yhdessä vuosikymmenessä saatiin Euroopan huonoimmin voivat lapset ja nuoret hyvinvoivimmiksi. Ihme tehtiin, kun kodit koulut, päättäjät, seurat, yhdistykset ja kulttuurilaitokset sitoutuivat yhdessä tekemään asialle jotakin. Perheitä tuettiin ja kaikille nuorille taattiin mahdollisuus harrastaa.

– Nyt on katsottava tulevaisuuteen ja tehtävä tämä ihme myös Suomessa. On aika ryhtyä tositoimiin nuorten ja perheiden tukemiseksi. Kaikille nuorille on taattava mahdollisuus harrastaa. Lisätään harrastusmahdollisuuksia koulupäivien yhteydessä, tarjotaan tiloja iltaisin ja viikonloppuisin maksutta järjestöjen ja seurojen käyttöön, ja annetaan seuroille tukea lasten kuljettamiseksi harrastuspaikoille. Lisäksi vähävaraisia perheitä on autettava kustantamaan nykyisin aivan liian kalliita harrastusmaksuja.

 

Viitanen muistutti myös edellisen hallituksen tekemästä aktiivimallista, joka hänen mukaansa on noussut viime kauden kestämättömien arvovalintojen yhdeksi symboliksi.

– Kun kysyin, mihin tällaista ihmisten oikeustajua loukkaavaa mallia tarvitaan, vastasi Ministeri Jari Lindström ”tämä on kivi pullassa, joka on vain nieltävä”. Kivi pullassa? Ihmettelin, miksi kukaan haluaa väen vängällä leipoa pullaan kiven. Eikö resepti toimisi paremmin ilman kiveä.

– Iloitsen siitä, että kansa päätti 14. huhtikuuta ottaa kiven pois pullasta. Aktiivimallin leikkuri kuuluu roskakoriin, ja tulevan hallituksen yksi tehtävä on se sinne saattaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.