Entisen Gulfin ostaja aikoo palauttaa rakennuksen alkuperäiseen loistoonsa – ”Ihailen aikakauden arkkitehtuuria. Rakennus pääsee hyvään kotiin.”

Lempäälän entisen Gulf-huoltamon rakennuksen ostaja on arkkitehti Matti Suurosen tuotannon ihailija.

Huutokaupalla myydyn entisen Gulf-huoltamon uusi omistaja on arkkitehti Matti Suurosen tuotannon ihailija. Hän aikoo palauttaa lujitemuovisen rakennuksen mahdollisimman pitkälle alkuperäiseen loistoonsa.

– Olen aina ollut kiinnostunut muovirakennusten arkkitehtuurista. Varsinkin Suurosen Futuro ja muuta rakennukset ovat sellaisia, joista olen pitänyt. Nyt kun tuli tällainen mahdollisuus, niin täytyihän se käyttää hyväksi, kertoo Johan Björkroth.

Hän kävi tutustumassa rakennukseen viikko ennen huutokaupan päättymistä.

– Uskon, että siitä vielä hyvä tulee. Rakennuksen materiaalia pystyy lisäämään, poistamaan ja muokkaamaan hyvin. Täytyy nyt ensin hakea luvat ja selvittää, miten se saadaan siirrettyä.

Johan Björkroth on tutkinut muutoksia, joita 1969 rakennettuun huoltamoon on vuosikymmenten varrella tehty. Rakennuksen ikkunapuitteet ovat alunperin olleet punaiset ja katto valkoinen. Sittemmin punainen on vaihtunut ainakin siniseen ja mustaan. Viimeisin tehosteväri on taas punainen.

– Rakennuksen sisällä ei ole mitään erityistä säilytettävää, sillä sitä on muokattu paljon vuosien mittaan.

Björkroth kertoo, että rakennus siirretään aikanaan pääkaupunkiseudulle. Rakennus tulee yksityiskäyttöön.

– Minulla ei ole tässä mitään taloudellisia tavoitteita vaan rakennus tulee ihan omaan käyttöön. Joskus katselin Futuroa hankinta mielessä, mutta niiden hinnat liikkuvat ihan eri luokassa. En kuitenkaan luopunut haaveesta.

Casa Finlandia on tärkeä kappale suomalaista arkkitehtuurin historiaa ja sen kunnostaminen on kulttuuriteko.

– Rakennus pääsee nyt hyvään kotiin. Arvostan rakennusta ja ihailen sitä aikakautta, jolloin se valmistettiin. Se oli optimistista aikaa, jonka tuotoksia tehtiin suurella innostuksella ja myönteisin ajatuksin.

Casa Finlandia-rakennuksia on kolme, joista yksi löytyy Vantaalta aivan Björkrothin asuinpaikan läheltä. Se on kooltaan suurempi kuin Lempäälään aikanaan rakennettu huoltamo.

Millaisia muistoja sinulla on vanhasta Gulfista?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?