Piikki: Viimeinen sammuttaa valot

Viime vuonna Suomessa syntyi 47 577 lasta. Kahdeksan vuotta aikaisemmin eli vuonna 2010 lukumäärä oli yli 60 000. Jos sama tahti jatkuu seuraavat kahdeksan vuotta, silloin maahamme syntyy vain noin 38 000 uutta kansalaista, ja vuonna 2035 alitettaisiin ehkä jo 30 000 synnytyksen raja. Sen jälkeen vähenemisvauhti kiihtyy entisestään, koska synnytysikäisten naisten määrä on nykyistä pienempi. Helposti voisi laskea, milloin tähän maahan syntyy viimeinen lapsi.

Vuosittain syntyvien lasten määrä on jo nyt pienempi kuin kuolevien määrä, vaikka ihmiset sinnittelevät yhä pitkäikäisemmiksi. Toisin sanoen Suomen väkiluku olisi kääntynyt laskuun ilman maahanmuuttoa. On oltu huolestuneita siitä, miten hyvinvointiyhteiskuntaa voidaan ylläpitää, kun työikäisiä on yhä vähemmän. Ja näillä syntyvyysluvuilla epätasapaino pahenee edelleen. Ikäluokkien pieneneminen heijastuu tulevina vuosina moneen suuntaan. Sekä yksityisellä sektorilla että julkisella puolella työvoimapula tulee näkymään entistä selvemmin. Jo nyt on ammattialoja, joita kantasuomalaiset vieroksuvat ja työt teetetään maahanmuuttajilla. Lähimpien vuosikymmenten aikana tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa moninkertaisesti nykyiseen verrattuna.

Mistä kiikastaa? Miksi lapsia syntyy koko ajan vähemmän? Sitä on vaikea ymmärtää. Välillä selitykseksi tarjotaan maailman epävarmaa tilannetta. Sanotaan, että tällaiseen maailmaan ei voi synnyttää lapsia. Totta on, että maailmassa on paljon epävarmuutta, mutta niin on ollut aina ja jopa enemmän kuin tällä hetkellä. Nykyisin reaaliaikainen viestintä heittää meidän silmillemme kaikki maailman ongelmat ja ne saattavat lisätä ahdistusta. Sosiaalinen media ruokkii omalta osaltaan synkkiä mielikuvia. Mutta eikö voisi ajatella, että lasten kautta rakennetaan parempaa maailmaa? Sotien jälkeen niin suomalaiset kuin muutkin kauhun vuosista selvinneet uskoivat tulevaisuuteen, ja syntyvyys lähti voimakkaaseen kasvuun.

Jotkut valittavat lapsiperheiden asemaa Suomessa. Varmasti asiat voisivat olla paremmin, mutta kyse on arvovalinnoista. Jos ja toivottavasti kun lapsia hankkii, on hyväksyttävä, että perheen elintaso laskee. Se on itsestään selvää, mutta toisessa vaakakupissa on elämisen taso. Lapset tuovat monenlaista iloa elämään. Valitettavasti sosiaalisen median vaikutus näkyy tässäkin asiassa. Lietsotaan kauhukuvia niin synnytyksistä kuin lapsiperheen arjestakin.

Lapsia on syntynyt Suomessa näin vähän viimeksi 150 vuotta sitten. Tuolloin elettiin nälkävuosia, jolloin kolmen vuoden aikana noin 150 000 ihmistä kuoli nälkään ja tauteihin. Sen aikaisia elinoloja ei voi edes verrata nykyhetkeen, mutta synnytyksissä ollaan samalla tasolla!

 

P.S. Olen vaatinut tietoja Lempäälän rakennushankkeiden kustannuksista. Nyt esiin tullut kustannusten karkaaminen osoitti vaatimukset oikeiksi.

 

Kirjoittaja toivoo ettei Suomen kansa häviä maailmasta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.