Ensimmäiset Aimalan naulat hankkeen tukijoille – naulapäreillä tuetaan muinaisen kirkon jatkokaivauksia

Aimala-projektin aloitteentekijä Ilkka Mäkinen (vas.) kertasi hankkeen vaiheet, Timo Viitanen vastaanotti Lempäälän seurakunnan naulapäreen, jakajana toimi Lempäälä-Seuran puheenjohtaja Raili Reini. Oikealla naulakopioiden myyntiä ehdottanut arkeologi Juha Ruohonen. Kuva: Heini Mäenpää

Kopio Aimalan naulasta julkistettiin lauantaina 11. toukokuuta, ja samalla Lempäälä-Seura luovutti ensimmäiset kappaleet neljälle hanketta tukeneelle taholle: naulan numero 1 sai Lempäälän seurakunta, jota edusti Timo Viitanen kirkkoneuvostosta, toisen kaivausalueen omistaja Kalevi Aro, kolmannen Lempäälän kunta, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila. Kiitoksena naulan sai myös Nurmen kyläyhdistys, jota edusti puheenjohtaja Henna Tappura.

Eeva Petäkosken lausumana tunnettu runo Aimalan kirkon poltosta ja Piritta-piiasta viritti kaikki paikalla olijat osalliseksi jännittävään tarinaan, ja moni jo osti muistoesineen, jolla tuetaan kaivausten jatkamista.

Lempäälä-Seuran hallituksen jäsenet jatkavat myyntiä, myös seuran kotisivujen kautta. Naulan takoja Marek Berg löytyi Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n kautta Turusta, mutta päreet on höylätty ja tervattu Metsä-Tappuran lahjana Lempäälässä.

Kaivauksia vetänyt arkelogi Juha Ruohonen kertoi, että naula, joka löytyi numerolla 3 merkityn haudan täyttömaasta, liittyy kohtalaisella todennäköisyydellä kirkkorakennukseen. Ainakaan arkunnaula se ei ole, sillä arkkuja ei tuolloin käytetty. Mitä haudoista löydettyjen luiden dna-tutkimukset kertovat, siitä kuullaan ensi syyskuussa Birgitta-seminaarissa. Muitakin muinaisia kirkkoja ja kirkkomaita tutkiva Ruohonen myös vihjaisi, että löytöjen ja tarkkojen maastopiirustusten avulla on jo kehkeytynyt ajatus siitä, missä kohden itse Aimalan kirkon paikka aikoinaan oli.

 

Teksti: Riitta Mäkinen

 

Aimalan naulat myyntiin ja päre kainalossa ikkunakierrokselle

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.