Optimistisen aikakauden karu loppu: Liikenteeseen kattonopeus, autokilpailuille kielto, kodeissa lämmitys alas, mainos- ja katuvalot yöksi pois

Puoli vuosisataa kävijöitä ja ohikulkijoita ihastuttanut ja kummastuttanut vanhan kolmostien ufo-huoltamo katoaa Lempäälän maisemista.

Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Casa Finlandia –sarjan futuristinen rakennus myytiin huutokaupalla pääkaupunkiseudulle.

Uusi omistaja kertoi LVS:lle olevansa Suurosen tuotannon suuri ihailija. Rakennus puretaan, siirretään, kootaan ja kunnostetaan pääkaupunkiseudulle. Ostajan tavoitteena on palauttaa rakennus alkuperäiseen loistoonsa.

Suurosen 60-luvullla suunnittelemat, lujitemuovista tehdyt rakennukset ovat erittäin arvostettuja ja haluttuja maailmalla. Se on harmi, että nyt huutokaupalla myyty ainutlaatuinen huoltoasema siirretään pois Lempäälästä. Toisaalta täältä sille ei löytynyt pelastajaa. Jos rakennusta ei olisi myyty sen arvon tuntevalle ostajalle, se olisi pikku hiljaa rapistunut käyttökelvottomaksi.

Futuristiset lujitemuovirakennukset kertovat aikakaudesta, jolloin tulevaisuus nähtiin hyvin positiivisessa valossa.

Luottamus tulevaan katkesi karusti 1973, kun Lähi-idän sotaa seurannut öljykriisi valtasi Suomen. Liikenteeseen määrättiin 80 km/h kattonopeus, mainosvalot piti kaupungeissa sammuttaa yön ajaksi, harrasteilmailu ja moottoriajoneuvokisat kiellettiin, asunnoissa huonelämpötiloja laskettiin ja poltettiin kynttilöitä. Keskustelua käytiin myös tv-lähetysten lopettamisesta maanantaisin.

Energiansäästöhysterian seurauksena taloja eristettiin ja vuorattiin umpeen niin, että ne myöhemmin homehtuivat käyttökelvottomiksi.

Näin silloin ennen. Onneksi historia on opettanut… vai onko?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.