Kirkonpenkit tahraavat vaatteita Vesilahdessa – kirkkoherra: ”seurakunta joutui korvaamaan melkoisesti pesulamaksuja ja täysin turmeltuneita vaatteita”

Vesilahden kirkon penkeistä lähtee maalia. Kuva: LVS-arkisto/Vivikka Monto

Vesilahden kirkon penkeistä lähtee maalia. Kyse ei ole tuoreen maalin kuivumisongelmista, sillä penkit on maalattu kirkkoherra Harri Henttisen mukaan vuonna 1994, vaan ongelma liittyy säähän.

– Hiostavalla ja helteisellä säällä useasta penkistä tarttuu istujien vaatteisiin harmaata maalia. Erityisesti ongelmia ilmaantuu, kun kirkkovierailla ei ole päällysvaatteita juhlavaatteiden päällä. Silloin myös kirkkovieraiden ruumiinlämpö ja hiostuminen saavat aikaan maalin lähtemistä, Henttinen selvittää.

– Ongelmapenkit ovat kirkkosalin keskiosassa. Sivuosien ja lehterien penkeistä ei lähde maalia, hän huomauttaa.

Kirkkovieraita on tänä keväänä muistutettu vaatteiden suojaamisesta alustoilla. Viime kesänä ongelmia oli Harri Henttisen mukaan runsaasti, koska sää oli poikkeuksellisen hiostava.

– Viime kesänä seurakunta joutui korvaamaan melkoisesti kirkkovieraiden vaatteiden pesulamaksuja ja muutamia täysin turmeltuneita vaatteita, joista maali ei lähtenyt pois pesulassakaan. Lisäksi tuli se mielipaha ja ärtymys, minkä vaatteiden tahriintuminen sai aikaan. Tästä Vesilahden seurakunta esittikin asianomaisille luonnollisesti nöyrän anteeksipyynnön korvausten lisäksi.

Talvella ei Harri Henttisen mukaan ongelmia ole ollut.

– Suojasimme penkit viime kesän aikana suojakankailla ja infokylteillä. Lähiaikoina kirkon penkkeihin laitetaan jälleen suojakankaat kesän ajaksi. Ennen sitä käytämme istuinalustoja, joita kehotamme kirkkovieraiden käyttämään vaatteiden suojaamiseksi, Henttinen kertoo.

Ratkaisua penkkien maalinlähtöön yritetään löytää.

– Yritämme löytää pidemmän päälle mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisun. Selvittely vie aikaa ja hätiköityjä ratkaisuja ei voi tehdä, joten nyt pitää tyytyä tilapäisratkaisuihin. Ikävä juttu, mutta aika näyttää millaisen ratkaisun tulemme löytämään penkkien suhteen, Harri Henttinen toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.