Ideapark-juoksu juostaan tulevana sunnuntaina

Ruusuja ja horsmia Ideapark-juoksun uusilla maisemareiteillä

Moision koulun Ruusut ja Horsmat ovat valmistautuneet paitaa myöten juoksuun huolella. Kuva: Antero Korhonen

Ensi sunnuntain Ideapark-juoksussa väsytään ajan tavan mukaan monella mallilla ja mielellä. Ideaparkin lähireiteillä kuntoilevat ja kilpailevat kello 11.30 lähtien juniorit ja avustajaa tarvitsevat. Kello 13 starttaavat puolimaratoonarit kohti Lempäälän keskustaa ja kympin juoksijat kello 13.30. Moision koulun soittopaikan jälkeen he kaartavat takaisin päin.

”Puolikas” eli 21,2 kilometriä ei mene enää Ahtialan kautta vaan kiertelee Hakkarin liikuntakeskuksen jälkeen uusilla reiteillä. Uutta on Sarapiston Keskuskatu ja Museoraitti, koukkaus kirkko kiertäen Myllyrannassa, Mantun kulmalta Puistokatua Ryynikkään ja edelleen Katepalin kautta alas Hollonrantaan. Vanhan rautatiesillan jälkeen reitti jatkaa Moisionaukealle, takaisin Tampereentielle ja siitä Lopentietä myöten teitten ali Kuivaspääntielle. Uutuutena kaikkien maali on  Ideaparkiin sisällä.

Maisemia juosten

Ideapark-juoksu perustettiin kaiken kansan kuntoiluksi ja sellaisena se on pysynyt. Nytkin ilmoittauneiden joukossa on kaiken ikäisiä, monesti osallistuneita ja ensikertalaisia, läheltä ja kauempaa, tosimielellä ja leikkisämmin starttaavia.

Yhteistä kaikille kuitenkin on, että ovat keskimääräistä parempikuntoisempia tai ainakin siihen pyrkiviä. Monille Ideapark-juoksu on keväinen kuntomittari. Se mielessä on lenkkeilty, koska kilometrejä ei kannata lähteä nielemään kylmiltään.

Eräs ahkerimmista ideaparkjuoksijoista on puolimaratonille osallistuva kuljulainen Elizabeth Leino. Hän hämmästytti kaikkia ensimmäisessä, kevään 2007 Ideapark-juoksussa tempaisten miesten kärkiryhmässä huiman ajan. Reittiä on hieman muunneltu, mutta aikaa pidetään yhä naisten ennätyksenä. 18 vuotta ammattimaisesti juossut, olympialaisiin, MM-kisoihin ja Kansainyhteisön kisoihin osallistunut namibialainen asui vielä silloin Pariisissa ja oli lopettelemassa juoksu-uraansa.

– Lenkkeilen ja kuntoilen aika usein ja osallistun joihinkin juoksutapahtumiin. Ideapark-juoksun puolikkaalle lähden vain nautiskelemaan ja vilkuilemaan maisemia, kertoo Elizabeth.

Elizabeth Leino tutkaili Ideapark-juoksun reittiä Kuokkalan Museoraitilla. Kuva: Antti Raunio

Kuntopohja työmatkoilta

Tähän mennessä puolimaratonille ilmoittautuneista viestijoukkueista Moision koulu erottuu edukseen myös edustusasussa: pinkkisten paitojen selässä lukee naisilla Ruusut ja miehillä Horsmat kuvineen.

Opettaja Taina Jäntti kokosi henkilökunnasta nopeasti kaksi nelihenkistä joukkuetta, jotka juoksevat 21,2 kilometriä viestinä.

Moisiolaiset ovat osallistuneet juoksuun näin ennenkin ja Tyky-toiminnan merkeissä. Paitoja on nähty muun muassa kouluväen yhteistapaamisessa polttopallon SM-kisoissa Hämeenlinnassa. Koulun jumppasalissakin henkilökunta on ”tykyillyt”.

– Pyöräilen kuntopohjaksi sulan maan aikaan työmatkat, mistä kertyy päivittäin 32 kilometriä. Myös jumppaan ja juoksentelen, niin eiköhän taas Ideapark-juoksu suju, kertoo Taina Jäntti.

Moision joukkueet kasattiin osin arpapelillä. Viikkoa ennen juoksua 1-joukkue on tavoitteellinen, 2-joukkue vain huvittelee – tai sitten numero rinnassa laittaaa juoksemaan ”limitille”, sen näkee lähtöviivalla.  Osuuksien pituudet vaihtelevat, joten juoksijoitten sijoittamisessa on ollut ”säätämistä”.

Palloilijaa juoksettaa

Ykkösessä Jäntin kanssa juokseva Vesa Nieminen on ollut koko ikänsä monen lajin palloilija.

– Viikossa on vain pari lenkkipäivää joten juoksu voi painaa. Osallistumalla haluamme myös tukea lempääläistä urheiluelämää.

Moision 2-joukkueen valttikortiksi on arvottu Mari Orell.

– Pääsääntöisesti kuntoilen koiran kanssa. Nuori ja isokokoinen eläin kiskoo vauhdikkaasti, joten parin tunnin lenkit viikonvaihteessa käyvät treenistä. Viikolla on tyydyttävä lyhyempiin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.