Käytettyjä nuuskapusseja myydään Lempäälässä alakoululaisille

Jäävuoren huippu. Kaikki koulussa poissaatu nuuska ei edes mahtunut kuvanottoa varten Marko Salmisen käsiin. Kuva: Katariina Rannaste

– Nuuskapusseja löytyy melkein joka puolelta. Vessoista, käytävän katosta, pulpeteista, kuvaavat Lempäälän Hakkarin yläkoulua käyvät 13-vuotiaat Patrik Laukkanen ja Ilari Saukonoja sekä 14-vuotias Juhani Väisänen.

Nuuskan käytöstä kielivät myös tyhjät, pyöreät nuuskapurkit, joita ohikulkijakin löytää vaivatta koulun ympäristöstä.

– Kyllä nuuskan käyttö on ihan arkipäivää, vahvistaa koulun rehtori Sanna Oikarinen.

Tupakointi on nuorten keskuudessa vähentynyt vuosien saatossa, mutta vastaavasti nuuskan käyttö on lisääntynyt. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan 8.–9.-luokkalaisista pojista päivittäin nuuskaa lähes kahdeksan prosenttia.

Hakkarin koulussa nuuskaongelma on opettajien ja huoltajien tiedossa ja siihen puututaan mahdollisuuksien mukaan. Apulaisrehtori Marko Salmisen mukaan hankalaksi asian tekee se, että nuuskaa voi käyttää melko huomaamattomasti. Huuleen laitettavasta nuuskasta kielii vain kohouma ylähuulessa.

– Vanhemmatkaan eivät välttämättä tiedä nuuskan käytöstä, koska se on helppo pitää piilossa kotonakin, Salminen sanoo.

– Saamme haltuumme kuitenkin koulussa nuuskaa säännöllisesti. Laitamme oppilaiden luovuttamasta nuuskasta huoltajille hallintojärjestelmä Wilmassa viestiä, että sen voi tulla koulun kansliasta hakemaan, mutta harva kehtaa tulla, hän toteaa.

: – Nuuskaa liikkuu aika paljon. Meidänkin luokkalaisista osa on joskus kokeillut sitä, 7J-luokkaa käyvät Ilari Saukonoja (vas.), Juhani Väisänen ja Patrik Laukkanen kertovat.

Usein nuuska ostetaan Ruotsista, joka saa sitä ainoana EU-maana myydä. Ruotsi on kriminalisoinut nuuskan viennin, mutta valvonta jää käytännössä Suomen viranomaisille. Valkeakosken poliisin esimies, rikoskomisario Antti Uusipaikan mukaan tullin haltuun maan ulkorajoilla jää vuosittain mittavia määriä nuuskaa.

– Sisämaan valvonnasta vastaavan poliisin haaviin jää nuuskaa tullia vähemmän, hän toteaa.

– Nuuskan myynnillä syyllistyy tupakan myyntirikokseen ja veropetokseen, ja nuuskan maahantuonti tuontimääräysten vastaisesti on salakuljetusta, Uusipaikka selvittää.

Nuuskaa myydään eteenpäin esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä.

– Koulussa yhden nuuskapussin markkinahinta on euron tai 50 senttiä. Jos nuori käyttää kaksikin pussia päivässä, on se 730 euroa vuodessa, Sanna Oikarinen laskee.

– Alakoulujen puolelta on tullut tietoa siitä, että käytettyjä nuuskapusseja myydään alakouluikäisille, Marko Salminen kertoo.

Tupakan, sähkötupakan ja nuuskan haittoja käsitellään Hakkarin yläkoulussa terveystiedon tunneilla.

– Ei ole siitä kiinni, etteikö nuorilla tietoa olisi, mutta sitä halutaan näyttää aikuisemmalta ja kokeilla kiellettyjä asioita. Nuuskan käyttö aiheuttaa suusyöpää, mutta nuori ajattelee, että ei se minulle tapahdu. Nuoret eivät näe seurauksia muutaman vuoden päähän, Salminen sanoo.

Marko Salminen kehottaa huolestuneita vanhempia seuraamaan lapsen rahankäyttöä.

– Kannattaa seurata, millaisia rahoja hänellä on mukana. Nuuskan ympärillä liikkuu isoja rahasummia, ja kannattaa kurkata reppuihin ja mopoautoihin. Nuoret säilyttävät nuuskan usein mopoautoissa.

Poliisin vihjeet siihen, kuinka nuuskanvälitykseen ja -käyttöön voi puuttua

Antti Uusipaikka Valkeakosken poliisista antaa vinkkinsä siihen, kuinka vanhemmat tai opettajat voivat puuttua nuorten nuuskanvälitykseen ja -käyttöön.

”Näytön saamisen haasteena on se, että nuuskan ostajat eivät yleensä halua puhua ostamisesta vanhemmille, opettajille saati poliisille. Tämän johdosta ulkopuolinen puuttuminen myyntiin, havainnot myyntitapahtumasta ja näiden havaintojen välittäminen poliisille on erittäin merkityksellistä. Mahdollisia keinoja puuttumiseen: valokuva mahdollisesta myyntitapahtumasta, tietojen kirjaaminen myyntitapahtumista ylös ja tietojen välittäminen poliisille (myyjän käyttämä ajoneuvo, paikka, tapahtuma-aika, millaisia henkilöitä tapahtumaan liittyi). Pakkokeinolain mukaan myyjä voidaan ottaa myös kiinni välittömästi havaitun myyntitapahtuman jälkeen yleisellä kiinniotto-oikeudella kenen tahansa siihen kykenevän toimesta, koska laissa säädetysti rikoksesta saattaa seurata vankeutta. Kiinniotosta on välittömästi tämän jälkeen ilmoitettava kuitenkin poliisille. Tällaisessa menettelyssä tulisi käyttää kuitenkin huolellisesti harkintaa.

Koulun sisällä myyjät ovat usein saman koulun oppilaita, joten myyntiepäily tulisi aina saattaa opettajien tietoon ja koulun toimesta osallisten, oppilaiden vanhempien, sekä lastensuojeluviranomaisen tietoon. Koulussa havaittu nuuska otetaan myös oppilaalta pois poliisin myöhemmin suorittamaa takavarikointia varten. Vanhempien tulisi keskustella nuorten kanssa nuuskan käytön ja myynnin järkevyydestä sekä kiinnijäämisen seuraamuksista, keskustelua tulisi viimeistään käydä, jos kotoa löytyy nuuskaa. Nuoren harrastamasta myynnistä merkkinä on yleensä nuuskan tavanomaista suurempi määrä: purkkien sijaan jo pakkauksia eli sinkoja. Toisinaan nuorten vanhemmat näistä epäilyistään ottavatkin yhteyttä poliisiin. Murrosikäinen, elämän rajoja härkäpäisesti kokeileva nuori saattaa olla liian kova haaste vanhempien toimesta tulevalle puuttumiselle.”

Minkälaisia seuraamuksia nuuskanvälittämisestä voi tulla alaikäiselle?

Antti Uusipaikka vastaa: ”Tupakkalaissa on säädetty tupakan myyntirikoksesta rangaistusta seuraavasti: sakkoa- vankeutta maksimissaan 6 kk. Rikoslaissa säädetty veropetoksesta: sakkoa- vankeutta maksimissaan 2 vuotta ja samoin salakuljetuksesta: sakkoa- vankeutta maksimissaan 2 vuotta.

Alaikäiselle 15 vuotta täyttäneelle odotettavissa oleva seuraamus on lastensuojeluilmoitus, esitutkinta kuulusteluineen ja vaadittavine pakkokeinoineen, esimerkiksi kotietsintä. Oikeudessa todennäköinen rangaistus on sakkorangaistus. Lisäksi verottaja vaatii usein tuntuvia jälkiveroseuraamuksia myyjälle, koska tupakkatuotteiden verotusarvo on korkea ja myyjä on luvattomalla myynnillä välttänyt todellisen veroseuraamuksen. Seurauksena siis huomattava rahallinen menetys sakon ja jälkiverojen maksuun sekä oikeuden määräämästä rangaistuksesta rikosrekisteriin johtava merkintä. Vaikka varallisuutta ei olisi määrättäviä seuraamuksia maksaa, nämä ovat myöhemmin perinnän kautta maksettavana edessä.

Alle 15-vuotiaan myyjän osalta seuraamus on lastensuojeluilmoitus ja lastensuojelulliset toimet.”

 

Tavanomainen näky Hakkarissa: tyhjä nuuskarasia koulun piha-alueella. Kuva: Katariina Rannaste

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.