Romanttinen maalaisidylli välkehtii Narvan kesätorilla

Narvan kesätori aukeaa kesälauantaisin kello 8.30 torikansalle. Kuva: Antti Raunio

Kello on 8.30 lauantaisena toukokuun aamuna. Aurinko paistaa mukavasti, kesän selvästi paras aamu on käsillä. Narvan torilla on jo säpinää, eikä autoakaan saa parkkiin aivan paraatipaikalle – torikansa on lähtenyt liikkeelle varhain.

Narvan kesätori on urheilutermein ”pieni mutta sisukas”. Torislangiksi käännettynä se tarkoittaisi sitä, että sieltä saa kaiken tarpeellisen sekä paikallisia pienen torin erikoisuuksia.

Ehdin muutaman kerran silmäillä toritarjontaa ympärilleni paikalle saavuttuani. Myyntikojuja on kymmenkunta, eikä tyhjiä pisteitä näy. Narvan tori on selvästi haluttu myyntipaikka. On kukkia, leivonnaisia, vihanneksia ja lihaa. Kukat täytyy mainita uudestaan – väriloisto ei meinaa loppua, vaikka kääntyy 360 astetta itsensä ympäri.

Torikahvin ja muurinpohjaletun saa varmasti mukaansa, jos Narvan torilla piipahtaa. Ja lounaspöytään tuoretta leipää ja nisut kahvin kaveriksi. Täältä on tultu kuitenkin etsimään niitä Narvan torin erikoisuuksia – mitä ei saa mistään muualta.

Tuula Pyhältö (vas.) esittelee italialaisia vaatteita, joita hän tuo Italiasta myytäväksi Vesilahden torille. Kuva: Antti Raunio

Tuula Pyhältö esittelee innokkaasti omaa toripistettään. On hänen kesänsä ensimmäinen toripäivä – kuin tilauksesta keli on kuin parhainkin morsian. Pyhältö kertoo viettävänsä noin puolet vuodesta Italiassa, ja hän on kiertänyt maailman maita usean vuosikymmenen ajan kampaajia kouluttaen.

Italiaan liittyvät myös Pyhällön myymät vaatteet. Värikästä ja erilaista. Ei löydy aivan jokaiselta myyntikojulta Suomessa.

– Italiassa asuessani tuli mielenkiinto värikkäisiin vaatteisiin, näitä näkyy myös eurooppalaisilla catwalkeilla – ja nyt myös Vesilahdessa, Pyhältö valaisee.

Vesilahdessa Pyhältö on rakastunut maalaismaisemaan, ja toripäivästä hänelle tulee mieleen napolilaiset markkinat.

– Tämä on kuin pieni festivaali. Ihanaa kun pienissä kylissä on tällaisia tapahtumia. Arvostan suuresti torimyyjiä, jotka tekevät työtään säällä kuin säällä.

 

Vesilahti, kuten kunnan nimestäkin voi päätellä, on oiva paikka kalastukselle. Jan Luoko on myymässä vesilahtelaisia vaappuja kalastusharrastajille. Käsintehdyt vaaput syntyvät 40 vuoden kalastusharrastuksen kokemuksella

– Pyhäjärvi on hyvä paikka kalastaa täällä Vesilahdella, sieltä saa etenkin kuhaa, haukea ja ahventa. Kyllähän kuha paistettuna tai grillattuna on paras tapa valmistaa kalaa, Luoko vinkkaa kalastusretkelle mieliville.

Hieman torimelskeestä piilossa, aivan kulman takaa, löytyy taas uusi torierikoisuus – Narvan kyläpainomin myyntipiste. Torilla on tällä kertaa mökkiläistapahtuma, ja panimon myyntitiskiltä haetaankin jatkuvalla tahdilla saunajuomia kesäiltaan.

Maija Huttunen näyttää uutta kylttiä, joka panimon ulko-oveen on tuoreesti kiinnitetty. Kyltissä lukee ytimekkäästi ”Narvan kyläpanimo”.

– Täällä maalla ollaan hieman hitaita, tuokin kyltti oli tarkoitus asentaa jo kauan aikaa sitten. Nyt kun se on ovessa, löytää tähän helpommin ja se auttaa janoisia etsijöitä, Huttunen myhäilee tyytyväisenä.

Toripäivät ovat juhlapäiviä myös panimolle, kun ihmisiä kokoontuu paljon samaan paikkaan. Myymälä onkin auki vain lauantaisin.

– Tori on kerta kaikkiaan täydellinen, silloin mökkiläiset löytävät paikalle. Meillä on pikkuisen parempaa perusolutta, ei niinkään vahvasti humaloituja tai kitkeriä. Hyvinkin helposti lähestyttäviä, Huttunen kertoo kyläpanimon tuotantoajatuksesta.

Oman kyläpanimon tuotteita suoraan torinkulmalta. Ei kai sen omalaatuisempaa tuotetta voi torilta löytää?

Narvan kyläpanimo sai oveensa uutukaisen kyltin. Kuva: Antti Raunio

Vanhanaikainen maalaisidylli on pitkälti muuttunut ja pienemmät kylät koko ajan pienentyneet sekä palvelut karanneet kauemmas. Oman torin tapaiset tapahtumat tuovat kuitenkin vielä menneiden vuosikymmenten henkeä tähän päivään ja elävöittävät katukuvaa.

Mieleen juolahtaa väkisin Yleisradion suosittu moniosainen televisiosarja Maalaiskomedia. Kauas ei tarvitse mennä, 20 metrin päässä torilta vanhan Osuusmeijerin tiloissa sijaitsi sarjan yksi keskeisiä kuvauspaikkoja, huoltamoyrittäjä P.A. Turpeisin liikeyritys kahviloineen. Silmissään voi yhdistää Maalaiskomediasta tutun maalaisromantiikan ja säpinäntäyteisen toripäivän – liekö Turpeinen ystävineen käynyt aikanaan kuvaustauoilla torikahveilla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.