Jätevedenpuhdistamon luona noroa ei näytteissä havaittu, mutta Lempoisten uimarantaa se sitkeästi kiusaa – Lasse Sampakoski: ”Noroa voi päätyä vesistöön eri lähteistä”

Lempoisten uimarannalla jylläsi viime vuonna norovirusepidemia. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän Lahdenkylän uimarannalle on annettu uintikieltosuositus, sillä rannan vedessä on havaittu olevan norovirusta. LVS uutisoi asiasta torstaina.

Myös Lempoisten uimarannalla vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on havaittu, mutta pitoisuudet ovat Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö Pirtevan mukaan niin pieniä, ettei uintikieltoon ole syytä.

Koska norovirus ei lisäänny ympäristössä, eivätkä eläimet levitä sitä, kertoo sen löytyminen aina ihmisulosteperäisestä jätevesisaastutuksesta. Siksi jotkut ovat epäilleet noron olevan seurausta jätevesiputken vuodosta.

Lempäälän Veden toimitusjohtaja Lasse Sampakoski huomauttaa, että Pirtevan toukokuussa ottamissa näytteissä jätevedenpuhdistamon läheisyydestä noroa ei löytynyt.

– Otimme samassa yhteydessä omaan laskuumme näytteet muun muassa jätevedenpuhdistamon purkupisteestä, jossa tulos näytti nollaa, Sampakoski sanoo.

Viime vuoden Lempoisten vatsatautiepidemian jälkeen Kirkkolahdella tehtiin paineviemäriputken sukellustutkimus, mutta vuotoa tai muuta selittävää tekijää ei tuolloin löytynyt.

– On toki mahdollista, että esimerkiksi viettoviemäri tukkeutuu, mutta mitään sellaista ei ole havaittu, hän kertoo.

Lahdenkylän uimarannan tilannettakaan mahdollinen putkivuoto ei selittäisi, sillä sen läheisyydestä ei Lasse Sampakosken mukaan mene vesistössä jätevesiputkea.

– Noroa voi päätyä vesistöön eri lähteistä, ja se myös säilyy vesistössä pitkään, jopa vuosia, hän huomauttaa.

– Noroa on varmaan vesistössä jatkuvasti tai se on voinut olla siellä jo vuositolkulla, mutta sitä ryhdyttiin aktiivisesti tutkimaan viime vuoden epidemian jälkeen, hän pohtii.

– Asiaa pyritään kuitenkin selvittämään. Pirteva on jo aiemmin koonnut työryhmän noroon liittyen, jossa Lempäälän Vesikin on mukana, ja yhteistyötä laajennetaan muiden kuntien kanssa.

 

Lue lisää:

 

Lempoisten uimarannalla on noroa yhä pieniä pitoisuuksia – Lahdenkylän uimarannalle uintikieltosuositus

 

Lempoisten uimarannalta löytyy yhä norovirusta – ”Yllättävää”, toteaa terveystarkastaja

Uintikielto: Lempoisten uimavedestä on löytynyt noroviruksia

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.