Älä varasta pyörääni!

Olen alkukesän kulkenut pitkälti polkupyörällä töihin Lempäälän-Vesilahden Sanomien toimitukseen Lempäälän keskustaan. Pyörämatkani on muuten mukava, mutta ongelmia tulee, kun saavun toimituksen pihaan.

Samassa liikekiinteistössä toimii paikallislehden lisäksi kaikkiaan viisi yritystä. Mutta koko rakennuksen pihassa ei ole ainuttakaan pyörätelinettä. Ja sama ongelma löytyi myös useammasta paikasta Lempäälän keskustaa, kun tein kokeellisen pyöräretken lähialueille tarkkaillen juurikin pyörätelinetilannetta.

Miksi on ongelma, että pyörille ei ole telinettä. Useammastakin syystä. Ainakin itselläni on sen verran kallis pyörä, että en uskalla jättää sitä pelkän pyörän oman lukon varaan. Haluan kiinnittää sen konkreettisesti johonkin, jotta mahdollinen pyörävaras joutuu tekemään edes jotain muuta kuin nostamaan sen pakettiautoon.

Ravintola Villihanhen, kahvila Olkkarin ja City-Tokmannin ainoa pyöräteline on tässä. CAP-Autokoulun ja Picasson alueella oli seuraava. Kuva: Antti Raunio

Vaikka useassa paikassa pyörän saa kiinnitettyä esimerkiksi aitaan tai liikennemerkkiin, se ei kuitenkaan ole niiden päätarkoitus – toimia pyöräkiinnikkeinä. Järkevästi sijoitetut pyörät tekevät esimerkiksi ravintolan pihasta helppokulkuisemman, jos vaihtoehtona on, että pyöriä on siellä täällä vaikeuttamassa kulkua.

Itselleni hyvä pyöräteline tuo mieleen kaksi asiaa: turvaa omasta pyörästä ja tunteen siitä, että kyseisen paikka tai alue haluaa ihmisten tulevan pyörillään paikalle.

Otetaan esimerkki tarkastuskierrokseltani. Koko Myllyrannassa ei ollut varsinaisia pyörätelineitä. Vaikka jäätelöllä piipahdus ei kauaa kestä, olisi mukavampi jättää pyörä lukittuna telineeseen kuin nurmikolle polun viereen, aivan kuin se ei siihen edes kuuluisi.

Kaikkiaan pyöräily on Lempäälässä tehty helpoksi, ja pyöräilijöillä on jopa omia kilometriviittoja teiden varsilla. Kaupat ovat selvästi havainneet sen, että jos haluaa pyöräilijän käyvän kaupassasi, heille täytyy olla myös telineitä. Keskustan elintarvikekaupoissa olikin kaikissa pyöräpaikat, S-Marketissa peräti loistavat. Yllätys puolestaan oli, kun Mantunkulman Nesteen ympäriltä ei telinettä etsimällä löytynyt.

Jos lähtee pyöräretkelle Lempäälään, kannattaa varata kettinkiä ja munalukko mukaan. Se on varmin tapa saada pyörä kiinnitettyä turvallisesti. Tai jos ei satu sellaisen rakennuksen pihaan, jossa on pyöräteline, kiikuttaa fillarin nöyrästi jokusen sadan metrin päähän lähimpään parkkiin.

Sanonkin sinulle, joka ehkä pohdit yksinäisen polkupyörän kaappaamista. Anna sen olla. Pyörän omistaja todennäköisesti arvostaa pyöräänsä kovasti, ja pelkää sydän kurkussa kuuden minuutin poissaoloaikansa ajan, mitä pyörälle tapahtuu.

Myllyrannassa pyörä on jätettävä nurmialueelle, koska polkupyörille ei ole osoitettu omaa paikkaa. Kuva: Antti Raunio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?