Perustuuko Lempäälän keskustan kehittäminen liian korkeaan väestöennusteeseen?

Lempäälän tekeillä olevan strategisen yleiskaavaan väestöennuste on, että kuntakeskustan nykyinen 4700 asukkaan väkiluku kasvaisi vuoteen 2040 mennessä 10 000 asukkaaseen. Se perustuu siihen, että koko kunnan nykyinen asukasluku 23 200 kasvaisi 36 500 asukkaaseen. Se taas on vuonna 2017 hyväksytyssä maakuntakaavassa oleva väestöennuste.

Maakuntakaavan väestöennuste kuitenkin pohjautuu jo vuonna 2014 tehtyyn väestösuunnitteeseen eli aika vanhaan ennusteeseen. Kunnanvaltuuston 13.12.2017 hyväksymän kuntastrategian vuosit­tainen väestönkasvutavoite 2 % pohjautunee samoihin ennusteisiin. Strategian tavoitteesta ollaan jo alkuvaiheessa selvästi jäljessä.

Tuoreimman 16.5.2019 julkaistun ja paljon huomiota herättäneen aluekehittämisen konsulttitoi­mis­ton MDI:n ennuste romuttaa väestönkasvun odotuksia. Heidän ennusteensa mukaan Tampe­reen si­semmän työssäkäyntialueen, ilman Tamperetta, väkiluku kasvaisi vuoteen 2040 mennessä vain 6722 asukkaalla maakuntakaavan väestöennusteen noin 55 000 asukkaan kasvun asemesta.

Alueeseen sisältyvät kunnat ovat Lempäälän lisäksi Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Hämeen­kyrö, Orivesi, Akaa ja Vesilahti. Joten ei siitä paljon Lempäälään riittäisi. MDI:n asiantuntijan Ti­mo Aron mukaan suurin yksittäinen syy on syntyvyyden yllättävän suuri lasku. Tampereen seudulla väestön kasvusta iso osa on maansisäistä muuttoliikettä. Kun ikäluokat käyvät yhä pienemmiksi, tulijoita ei riitä maan sisältä.

Mikäli MDI:n väestöennuste on oikeansuuntainen, vaikuttaa se monella tapaa Lempäälän kuntakes­kustan kehittämiseen. Esimerkiksi yksityiset rakentajat tulevat investoinneissaan varovaisiksi. Välit­tömin vaikutus kunnalle tulisi todennäköisesti kuntakeskustaan rakennettavan pysäköintitalon tulo­rahoitukseen.

Pysäköintitalon noin 11 miljoonan euron kustannusarvio rahoitetaan kunnan noin 6,5 miljoonan eu­ron pääomasijoituksella ja kunnan takaamalla noin 4,5 miljoonan euron investointilainalla. Kunta­keskustaan rakentavan rakennusyhtiön hinnaston mukaan autopaikka pysäköintihallissa maksaa noin 90 euroa kuukaudessa.

Sillä hinnalla investointi varmaankin kannattaa, mikäli käyttöaste on riittävän hyvä. Kunnan kaavoi­tusmonopolilla tulevaa käyttöä on jo ohjattu pysäköintitaloon ja sitä varmasti jatketaan. Mutta mitä käyttöasteeseen vaikuttaa, jos MDI:n väestönkasvuennuste toteutuu?

 

Raimo Sirén

kunnallisneuvos

Lempäälä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.