Vanhempien miesten liikkumiseen tulee kiinnittää huomiota

Kävelypässit kävelee Tampereelta Helsinkiin, jotta ymmärrettäisiin liikunnan tärkeys: ”Vanhemmat miehet liikkuvat vähemmän ja yksipuolisemmin”

Kävelypässit Antti Honkonen, Esko Grekelä, Pekka Isaksson ja Aarno Jalonen kertovat, että ryhmässä liikkuminen on lisännyt myös yksin liikkumista. Kuva: Antti Raunio

Eläkeläisten kävelyryhmä Kävelypässit kävelee kesän aikana Tampereelta Helsinkiin. Matka alkoi perjantaina 31. toukokuuta, ja ensimmäisenä päivänä ryhmä käveli Tampereen Laukontorilta Kuljun työväentalolle. Ensin ryhmä käveli neljässä päivässä Hämeenlinnaan, ja loppukesästä Hämeenlinnasta Helsinkiin, päivävauhtina noin 20 kilometriä.

– Olemme eläkeläisten kävelyryhmä, joka pitää kävelemällä kunnostaan huolta ja haluaa samalla levittää tietoa ja huomiota, että seniorit ja etenkin vanhemmat miehet, liikkuisivat tarpeeksi. Välillä tempaisemme pidemmän retken, kertoo ryhmän lempääläinen jäsen, 68-vuotias Pekka Isaksson.

Neljän hengen miesporukka, keski-ikä yli 70 vuotta, kantaa huolta vanhempien miesten kunnosta ja jaksamisesta: miesten elinajanodote on Suomessa kuusi vuotta naisia vähemmän.

– Elämäntavat ja liikunta on siinä todella isossa asiassa. Hyvä kunto auttaa myös mieleen. Vanhemmat miehet liikkuvat vähemmän ja yksipuolisemmin kuin vanhemmat naiset. Pidämme itseämme kunnossa kävelemällä, ja kannustamme myös muita senioreita liikkumaan, Isaksson kehottaa.

Kävelypässien ryhmä päätti Tampere–Helsinki-reitin ensimmäisen matkapäivän Kuljun työväentalolle, jossa pelasivat petankkia Lempäälän Eläkeläisten kanssa. Nukutun yön jälkeen matka jatkui kohti Toijalaa. Kuva: Antti Raunio

Kävelijät kertovat keinoja, kuinka myös läheiset voisivat kannustaa vanhempia ihmisiä aktiivisempaan liikkumiseen.

– Rohkaisu on tärkeää. Kannattaa huomioida, että hienoa kun on löytänyt harrastuksen, ja vinkata että tuollainen ryhmä tai liikunta sopisi sinulle. Tai lähteä kerran viikossa ihan lenkkiseuraksi, Isaksson luettelee.

– Hyviä lajeja ovat esimerkiksi kävely, uinti ja vesiliikunta sekä kuntosali. Itse käyn Kotokampuksella vesijumpassa ja kävelen paljon.

Kävelypässit aloitti toimintansa muutama vuosi sitten. Isaksson jäi eläkkeelle 2014, ja silloin tuli ajatus kävellä Poriin. Hän oli työkavereilleen heittänyt puolileikillään ajatuksen, eikä voinut enää perääntyä.

Ryhmän reittivastaava Pekka Isaksson hoiteli myös valokuvausta. Kuva: Antti Raunio

Poriin kävelyn jälkeen Kävelypässit on tehnyt pidempiä retkiä muun muassa Kainuussa ja Hyvinkäältä Tammisaareen. Isaksson muutti pääkaupunkiseudulta Lempäälään, se oli yhtenä syynä Tampere–Helsinki-reitille.

– Ajatus kiehtoi, että kävelemme kahden ison kaupungin välin. Muut kävelijät ovat pääkaupunkiseudulta, ja pääsevät sopivasti junalla yöksi koteihinsa, ja minä Lempäälään.

– Kävelyjen aikana katselemme maisemia, kehittelemme hallitusratkaisuita Suomelle, opimme toistemme ammateista ja kerromme tarinoita, Isaksson luettelee.

Ensimmäinen päivä päättyi Kuljuun, jossa Kävelypässit pelasivat ystävyysottelun petankissa Lempäälän Eläkeläiset ry:n kanssa. Seuraavana päivänä matka jatkui Lempäälästä Toijalaan, ja siitä eteenpäin kohti Hämeenlinnaa.

– Kokoonnumme kuukausittain kävelemään. Tässä harrastuksessa on hienoa yhteisöllisyys ja kunnon ylläpito. Kävely on hyvää ja halpaa liikunta, mutta hyvät kengät ovat ehdoton edellytys. Olisi tärkeää saada vanhat miehet liikkeelle, kävely on siihen hyvä lääke ja sitä sanomaa haluamme levittää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.