Nurmen lavatanssit ovat yli tuhannen talkootunnin kesäurakka: Poliisi on harvinainen näky tanssipaikalla, joka on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva

Tommi Arvonen (vasemmalla) ja Ilkka Rautakorpi kertoivat, että Souvarit esiintyi 31.5. ensimmäistä kertaa Nurmen lavalla. Kuva: Antti Raunio

Nurmen lava on Suomen mittakaavassa tunnettu tanssipaikka ja Pirkanmaan suosituin tanssilava. Kesän aikana eri tapahtumissa lavalla käy 10 00 ihmistä. Vuonna 1912 rakennettu lava on Suomen vanhin toiminnassa oleva tanssilava, tansseja järjestävän Lions Club Lempäälän Ilkka Rautakorpi ja Tommi Arvonen laskeskelevat.

Kuinka kauan Lions Club Lempäälä on vastannut Nurmen lavan tansseista?

– Lions Club Lempäälä on vetänyt tansseja vuodesta 1999 asti, itse olen ollut mukana vuodesta 2000. Ennen toimin lavaisäntänä, nyt vastaan orkestereista, kertoo pitkän linjan tanssijärjestäjä Ilkka Rautakorpi.

Millainen urakka on tanssien järjestäminen läpi kesän Nurmen lavalla?

– Kaikkiaan tanssit vievät kesän aikana yli tuhat tuntia talkootyötä. Jos lasketaan, että kesässä on 16 tanssipäivää, ja kahdeksan henkilöä tekevät seitsemän tunnin päiviä, ja siihen lisäksi taustatyö järjestämisen eteen, laskee toukokuun lopun tansseista vastannut Tommi Arvonen.

– Tanssit ovat koko yhdistyksen voimanponnistus, kaikki ovat mukana, niin miehet kuin naiset. Lisäksi Lempäälän Kisa ja Nurmen kyläyhdistys ovat isossa osassa mukana järjestelyissä.

Mitkä ovat erikoisimmat sattumukset tanssienjärjestyurallasi, Ilkka Rautakorpi?

– Kerran tapahtui yksi sydänkohtaus. Onneksi sen saaja selvisi hengissä. Kerran olen lähtenyt lavalle saunanlauteilta, kun ilmeni sähköongelmia.

– 20 vuoden aikana ei ole kertaakaan tarvinnut kutsua poliisia paikalle.

Miten tanssikulttuuri on muuttunut vuosien aikana?

– Nuoremmat tanssivat nykyään fuskua, meillä Nurmella on perinteinen meno. Se vaikuttaa myös orkesterivalintaan, meillä valitaan varman päälle, että kaikki pitävät musiikista. Tanssiväki on vanhentunut, nuoria pitäisi saada enemmän mukaan, Rautakorpi tuumii.

Kuinka nuoria saisi lisää tanssimaan?

– Olemme pitäneet esimerkiksi tanssikursseja, ja Nurmen lavalla on laviskursseja. Jonkin verran lavalla käy polttariporukoita, jotka tulevat elämänsä ensimmäistä kertaa lavatansseihin, Arvonen kertoo.

Mikä tanssissa viehättää ihmisiä?

– Kyllä se on liikunta. Ja paljon on kehuttu meidän kohdalla juuri talkooväen hyvää henkeä.

– Tanssijat ovat fiksua porukkaa, he tulevat tänne tanssimaan eivätkä juomaan. Tanssi on pääasia, Arvonen kehuu tanssiväkeä.

Mikä on Nurmen lavan tanssijaennätys?

– Silloin kun Antti Huovila oli huipulla, täällä oli yli 700 tanssijaa. Keskiarvo on sellainen 450, nyt kun 31.5. täällä esiintyi Souvarit, tanssijoita oli 600. Orkesterin merkitys on suuri, Rautakori paljastaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.