Brittitallissa ajava lempääläinen Matias Salonen tähtää autourheilun huipulle – Kisakalenterissa EM-sarja, MM-kisat sekä World Finals Ranskan Le Mansissa

Kahdeksan vuoden aikana on lahjakkaan kuljettajan kaapin päälle kertynyt komea kokoelma palkintoja. – Palkinnot tuntuvat aina hyvältä,  sanoo Matias Salonen.

Lempäälän Moisiossa sijaitsevassa autotallissa ensimmäisenä silmään pistää kaapin päällä oleva pokaalirivistö. Siinä on komeaa satoa kilpailuista, joihin seisemänvuotiaana kartingin ajamisen aloittanut Matias Salonen, 15, on osallistunut.

Kaikki lähti siitä, kun Matiaksen isä Tokke Salonen kysyi, haluaisiko poika lähteä kokeilemaan kartingia lähiradalla Lentolan ajokorttileirillä.

– Kokeilin, tykästyin ja ostettiin sitten oma auto sekä ruvettiin kiertämään kisoja. Kun kisat menivät yllättävän hyvin, ruvettiin sitten harrastaman oikein kunnolla, Matias Salonen kertoo.

Matias on edennyt askel askeleelta kisaurallaan kohti SM-, EM- ja MM-tason kilpailuja. Matkan varrella on tullut niin pettymyksiä kuin hienoa menestystä. Viime vuonna Suomen Kartingliitto palkitti Matiaksen kultaisella mitalilla ja SM-sarjasta hän sai hopeaa. X30 -juniorsarjassa sijoitus oli 4.

– Nyt keskitytään EM-sarjaan ja MM-kilpailuihin, Matias kertoo.

Matias ajaa brittiläisessä Team Evolution karting-tallissa. Kauden mittaan hän kilpailee muun muassa Englannissa, Belgiassa, Ranskassa ja Suomessa.

Tavoitteeksi on asetettu mestaruus. Matias viihtyy tallissa hyvin.

– Siellä on varusteet viimeisen päälle ja kaikki informaatio jaetaan. Tiimikaverit testaavat erilaisia juttuja ja sitten katsotaan, kuka on nopein. Silta pohjalta voi sitten itse pistää rungon säästöjä paikalleen.

Tie brittitalliin aukesi testiajon kautta.

– He halusivat meidät testaamaan Le Mansiin Ranskaan. Siellä kisa meni niin hyvin, että ajettiin niiden puitteissa koko viime kausi ja ollaan ajettu siellä tähänkin asti.

Matias Salonen oli hyvässä vauhdissa Ruotsissa käydyssä kilpailussa. Matias kilpailee kesän aikana muun muassa Englannissa, Belgiassa ja Ranskassa. Kuva: Matias Salosen albumi.

Karting on fyysisesti kova laji. Autossa ei ole tehostimia eikä jousitusta, vaan kroppa ottaa kaiken vastaan.  Erityisesti niska on autourheilussa lujilla.

Matiaksen harjoitteluohjelmaan kuuluu niin fysiikkatreenejä kuin henkistä valmennusta.

– Fysiikkavalmentaja on mukana ja hänen kanssaan on treenattu, ja vielä enemmän treenataan kesäloman aikana. Peruskuntoa täytyy pitää yllä.

Matias tykkää kilpailemisesta, mutta pitkät kilpailumatkat Eurooppaan joskus pitkästyttävät.

Kisoja Matias kiertää yhdessä mekaanikkona toimivan isänsä kanssa. Matkaa taitetaan isolla pakettiautolla, josta löytyvät niin makuutilat kuin auton huolto.

– Kun  saavutaan kisapaikalle, ensin pannaan teltta pystyyn, autot kuntoon ja sitten kierretään katsomassa rataa. Seuravaana päivänä aloitetaan radan kiertäminen autoilla, harjoitellaan ja katsotaan rungon säätöjä tulevaa kisaa varten.

Tällä kaudella Matias Salonen toivoo vauhdin riittävän EM-sarjassa paikkaan kymmenen parhaan joukossa.

– Se olisi hienoa ja avaisi ovia eteenpäin. Ensi kaudella olisi aikeissa siirtyä kartingista vähän isompaan auton. Kiikarissa ovat rata-autot ja formulat.

 

Matias Salosen saavutuksia:

2016 Raket 95cc SJM 2.
2016 Viron mestaruuskilpailu X30 junior 4.
2017 WSK Sarno OKj 18.
2017 OKj SM-sarja 6.
2017 X30 PM 3.
2017 OKj EM-sarja 37.
2017 OKj MM 50.
2018 OKj SM 2.
2018 Iame series Finland X30 junior 4.
2018 OK MM Kristianstad 22.
2018 Iame World Final
2018 X30 Senior Mexico Final 1.
2018 X30 Senior Asia Final 7.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?