Lastukan uimarannalla ja Mäyriänrannalla havaittu jo sinilevää

Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Kirkkojärven Lempoisten uimalan rannassa eli Lastukassa on jo havaittu sinilevää, kertoo Pirkanmaan Ely-keskus. Ely-keskuksen mukaan sinilevää havaittiin vähän.

–  Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä, Ely-keskus varoittaa.

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja levätilannetta seurataan viikoittain. Pirkanmaalla Lempäälän lisäksi levähavainto tehtiin Sastamalan Houhajärvessä.

– Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida, kerrotaan Ely-keskuksen tiedotteessa.

– Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?