Lempäälän Lämpö sai EU-rahaa tekoälypohjaiseen energiayhteisöön

Marjamäen alueelle sunniteltua energiayhteisötoimintamallia halutaan laajentaa yritysten väliltä myös asumiseen.

Pirkanmaan maakuntahallitus on suunnannut Lempäälän Lämpö Oy:n ”Edelläkävijyys energiayhteisössä” -hankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta sekä valtion rahoituksena yhteensä 86 175 euroa.

EU-rahalla käynnistyvässä selvityshankkeessa ovat Lempäälässä keskiössä uudet toimintatavat hajautetun sekä uusiutuvan energian ratkaisuissa. Asumisen, viihtymisen ja palvelujen tueksi halutaan rakentaa lähienergiaratkaisuja, joissa käytetään apuna tekoälyä. Hankkeen tavoite on kehittää jakamistalouteen perustuvien energiayhteisöjen syntymistä.

Vuoden 2021 helmikuun loppuun kestävästä selvityshankkeesta vastaa Lempäälän Lämpö Oy ja mukana ovat alan yritykset ja oppilaitokset.

 

Lempäälän Marjamäen alueella toteutetun energiayhteisön mukaista toimintamallia halutaan soveltaa muilla kuin teollisuusalueilla.

– Hankkeessa syntyy myös tekoälyä hyödyntävän virtuaalivoimalan konsepti. Tällöin energian tuotantoa ja kulutusta voitaisiin ohjata resurssiviisaasti, sanoo toimitusjohtaja Toni Laakso Lempäälän Lämpö Oy:stä.

Laakson mukaan tekoälyn avulla saatava ratkaisu vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä tasaamalla tehohuippuja sekä paikallisen tuotannon että valtakunnallisen sähköntuotannon osalta. Lisäksi selvitetään mahdollisuus toimia sähkön tehoreservinä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.