Muotitaiteilija Jukka Rintalan töitä Vesilahdessa – Laukossa on esillä näyttäviä pukuja muun muassa Linnan juhlista. ”Puvuissa on tietty historia, niin kuin talossakin”, Rintala sanoo

Näyttelykokonaisuuden on suunnitellut Matti Vaskelainen. Kuva: Katariina Rannaste

Jukka Rintala kiertää Laukon kartanon toisen kerroksen huoneita ja esittelee suunnittelemiaan pukuja: helmenharmaa puku tehtiin kansanedustaja Leena Harkimolle ja punainen puolestaan laulaja-näyttelijä Maria Lundille. Laulaja Tarja Turusen konserttipuku on kiiltävän musta.

– Tämä sifonkipuku on vuodelta 2005, ja sitä Mirella Koullias on kantanut ensimmäisenä. Siinä on hieno viittamainen takaosa ja puku on somistettu Swarovski-kristalleilla, Rintala esittelee.

Puvut ovat näyttäviä juhla- ja konserttipukuja, joissa silkin, sifongin, taftin, helmikirjailujen tai brodeerauksien kanssa ei ole kursailtu.

– Nämä puvut on suunniteltu tietyille naisille. Niissä on pala sielua, hän sanoo.

Vesilahden Laukon kartanossa on tänä kesänä muotitaiteilija Jukka Rintalan pukuja ja maalauksia esittelevä Summer Dreams -näyttely.

Näytteillä olevista paristakymmenestä puvusta useimmat ovat asiakastöitä, kuten Kirsti Paakkasen musta tyllimekko, jota hän käytti Linnan juhlissa vuonna 2017. Mukana on myös Marimekon muotinäytöksiin tehtyjä pukuja. Muutama puku on pyydetty näyttelyyn Designmuseon kokoelmista.

– Puvuissa on tietty historia, niin kuin talossakin, Jukka Rintala toteaa.

Vesilahden Laukon kartanossa on tänä kesänä muotitaiteilija Jukka Rintalan näyttely, jossa nähdään muun muassa mallin päällä oleva pitsipuku. Kuva: Mikaela Löfroth

Laukon päärakennuksessa esillä oleva näyttely on tulos siitä, kun Rintala tapasi taannoin Vesilahden kunnan edustajan matkailumessuilla.

– Hän ehdotti, että voisiko Laukkoon tehdä näyttelyn. Soitimme omistajiin lukeutuvalle Liisa Lagerstamille ja sovimme käynnistä, minkä jälkeen päätimme, että näyttely tulee täksi kesäksi Laukkoon, Jukka Rintala kertoo.

– Olin kuullut Laukosta, mutten ollut aiemmin käynyt täällä. Tämä on hieno ja mielenkiintoinen paikka, jonka historia ulottuu aina 600 vuoden päähän. Aion myös itse olla useina viikonloppuina täällä paikalla, hän sanoo.

Jukka Rintala on tehnyt pitkän uran teollisena muotoilijana, vaikka suurelle yleisölle hän onkin kenties tullut paremmin tutuksi Linnan juhliin suunnittelemistaan puvuista.

– Puvun suunnittelu alkaa ihmisestä, asiakkaan kohtaamisesta ensimmäisen kerran. Se on intuitiivinen asia ja pitää olla hieman näkijää. Pukuluonnoksen teen sitten yleensä nopeasti.

Näyttelyssä esillä olevat akryylityöt eivät ole luonnoksia oikeista puvuista, vaan ne on taiteilijan vapaudella tehty. Catwalk-malleja muistuttavat maalaukset ovat viime ja tältä vuodelta, osa Laukon näyttelyyn varta vasten valmistuneita.

– Tarkoitukseni ei ole tehdä kyseisistä maalauksista pukuja, vaan ne ovat enemmänkin muodin hengettäriä. Ne vievät ajatusta pukuja syvemmälle.

– Olen maalannut koko urani ajan, ja jo vuonna 1984 minulla oli ensimmäinen näyttely, Rintala mainitsee.

Myös Jukka Rintalan maalauksia on esillä Laukossa. Viiva on yksinkertainen ja kevyt. Kuva: Katariina Rannaste

Jukka Rintala on kotoisin Porista, missä hän aloitti 1970-luvulla uransa vaatteiden parissa Friitalan nahkatehtaalla.

– Se oli hienoa aikaa, kun suomalainen vaateteollisuus oli voimissaan ja nuorilla oli mahdollisuus päästä sellaiseen työhön.

– Se, että opit tekemään ensin jokaisen ihmisen käyttövaatteita, on mielestäni oikea tapa edetä muotitaiteilijan työssä, hän sanoo.

Välivuosia vaatteiden suunnittelussa ei sittemmin ole ollut.

– Olen vuosien varrella saanut tehdä mielenkiintoisia töitä. Asiat ovat johtaneet toisiin, eli kun yhden asian on tehnyt hyvin, se on johtanut seuraavaan. Se pitää vireessä, kertoo Pro Finlandia -mitalillakin palkittu, arvostettu taiteilija.

 

 

Jukka Rintalan Summer Dreams -näyttely Laukon kartanossa 4.6.– 1.9. Kartanopuistossa järjestetään Jukka Rintalan muotinäytös 21. heinäkuuta.

Kartanon pihapiirissä sijaitsevassa Pehtoorin talossa on kesän ajan Rintalan tuotteisiin keskittyvä myymälä.

Jukka Rintala on suomalaisten tuntema muotimaestro, ja valokuvissa hänet nähdään aina tyyliteltynä. – Kun olen valokuvassa, vaihdan vaatteet, sillä haluan vastata mielikuvaa. Mutta kun olen maalla, käytän ulkona puutarhatöissä saappaita. Kuva: Katariina Rannaste

Yksityiskohta valkoisesta sulkakoristeisesta puvusta. – Samassa tilassa on käsin veistetty tuoliryhmä 1920-30-luvulta, joten halusin puvun esille juuri kyseiseen huoneeseen, Jukka Rintala sanoo. Kuva: Katariina Rannaste

 

Kangas inspiroi Jukka Rintalaa tämän puvun suunnittelussa. Kuva: Katariina Rannaste

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.