Pizzeria Makasiini on jälleen auki – Yrittäjäpari Heinonen teki eläkepäiviltä paluun tunnelmallisen ja tykätyn pitserian ohjaksiin. ”Pitsa on ollut kohtalomme.”

Pitseria ehti olla hetken tyhjillään, mutta uutta henkeä on saatu sisustamalla. Kuva: Katariina Rannaste

Merja ja Ilkka Heinonen vetäytyivät kolme vuotta sitten Pizzeria Makasiinin ohjaksista eläkepäiville – tai niin he tuolloin luulivat. Yrittäjäpari on tänä keväänä avannut pitserian ovet uudelleen, ja moni pitsannälkäinen on ottanut uutisen ilolla vastaan.

Vesilahden Kirkonkylässä sijaitseva pitseria ehti hetken olla tyhjillään sen jälkeen kun edellinen yrittäjä laittoi pitsalapion naulaan.

– Tässä oli vuokralainen kahden vuoden ajan, mutta toinen työ vei hänet toiselle paikkakunnalle, Merja Heinonen sanoo.

– Odotimme, että joku ilmaantuisi jatkamaan. Itse emme olleet ajatelleet palata, mutta näin tässä kävi, Heinonen selvittää.

Pizzeria on auki perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin, ja tällä tietoa vain kesän.

– Tämä oli hetken ajatus; jos laittaisimme pitserian. Tuttu kannusti ja sanoi, että pidätte sitä auki omien voimavarojen mukaan. Paluu on tuntunut ihanalta, vaikka kovaa työtä onkin.

– Kesän olemme tässä ja sitten katsomme mitä elämä tuo tullessaan. Tämä tuntuu nyt hyvältä, Merja Heinonen sanoo.

Merja ja Ilkka Heinosen päätökseen aikoinaan perustaa pitseria vaikutti kodin tunnelmallinen pihapiiri ja Vesilahden Kirkonkylän miljöö. – Ihmiset pitävät vanhasta pihasta. Kun on hyvä sää, kaikki haluavat mennä ulos syömään, Ilkka Heinonen sanoo. Kuva: Katariina Rannaste

Pizzeria Makasiini täyttää juhannuksena 20 vuotta. Heinoset perustivat vuonna 1999 yrityksensä 1880-luvulta olevan kotitalonsa pihapiiriin. He näkivät talon yhteydessä olevassa vanhassa puurakennuksessa potentiaalia.

Aluksi pitseriassa oli vain muutamia asiakaspöytiä. Kokeiluna lähteneen yrityksen siivet ovat kuitenkin kantaneet ja asiakkaita käy pitsalla ympäri maakuntaa.

– Asiakkaita täytyy kiittää. He ovat mahdollistaneet sen, että tätä olemme voineet tehdä. Ja ilo on ollut tehdä, Merja Heinonen sanoo.

Heinosten oma suhde pitsaan syttyi yli 30 vuotta sitten Italiaan tehdyillä automatkoilla.

– Italia on kaikin tavoin kulttuuriltaan kiehtova. Pitsa on ollut kohtalomme, he toteavat.

Merja ja Ilkka Heinonen olivat pitseriasta pois kolme vuotta. – Kun eläkkeeltä palaa, on siinä omat haasteensa. Kolme vuottakin on pitkä aika taukoa, Merja Heinonen huomauttaa ja lisää: – Vaikka työpäivän päätteeksi on väsynyt, niin olo on aika hymyilevä. Kuva: Katariina Rannaste

Kuuluuko ananas Merja ja Ilkka Heinosen mielestä pitsaan?

 

Ananas kuumentaa toisinaan suomalaista pitsakeskustelua, mutta mikä on Merja ja Ilkka Heinosen kanta, että kuuluuko ananas pitsaan? Kyllä, ainakin heidän tilaustensa valossa.

– Americana [kinkkua, ananasta ja sinihomejuustoa sisältävä pitsa] on hyvin suosittu ja Tropicana [kinkku, ananas] on ylivoimainen ykkönen, he toteavat.

– Olemme tottuneet siihen, ja ihmisillä on omat mieltymyksensä, he toteavat.

Mitkä sitten ovat yrittäjäparin omat suosikkitäytteet?

– Kana, sipuli, salami, Ilkka Heinonen kertoo.

– Margherita valkosipulilla. Valkosipuli on parasta kaikessa, Merja Heinonen sanoo.

 

Viljami Heinosen maalauksia on esillä pitseriassa kesän ajan. Kuva: Katariina Rannaste

Viljami Heinosen maalauksia on esillä pitseriassa kesän ajan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.