Englannin kielen opetus Lempäälässä alkaa ensi lukuvuonna jo ykkösluokalla: ”Laulua, leikkiä ja sanastoa – sanakokeita ei päntätä”, kertoo opetuspäällikkö

Kuvituskuva. Kuva: Antti Raunio

Lempäälässä aloitetaan englannin kielen opetus jo ykkösluokalla tulevana lukuvuonna. A1-kielen opetus varhaistuu valtioneuvoston päätöksellä vuoden 2020 alusta. Niinpä peruskoulunsa ensi syksynä aloittavat pääsevät aloittamaan englantiin tutustumisen kevätlukukaudella.

– Ensimmäisellä luokalla kun ei vielä välttämättä osata heti lukea, niin englannin opettelu on paljon laulua, leikkiä ja sanastoa. Sanakokeita ei aleta pänttäämään, Lempäälän kunnan opetuspäällikkö Marko Lahtinen taustoittaa.

Aloitettavaksi A1-kieleksi esitetään Lempäälässä englantia, jota kaikki uudet ykköset aloittavat lukemaan. A1-kielen varhentamisessa opetusta tulee kaksi vuosiviikkotuntia vuosiluokille 1–2. Se tarkoittaa myös vastaavan määrän lisäämistä tuntijakoon.

Lukuvuoden 2019–2020 keväällä ykkösillä olisi englantia 0,5 vuosiviikkotuntia. Kun heistä tulee kakkosluokkalaisia lukuvuodelle 2020-2021, olisi englantia 1,5 vuosiviikkotuntia. Näin kaksi vuosiviikkotuntia kahden ensimmäisen vuosiluokan aikana täyttyy.

Kaksi ensimmäistä vuotta ovat porrastettuja siirtymäsäännöksen vuoksi. Sen jälkeen opetus tasaantuu niin, että sekä ensimmäisellä että toisella vuosiluokalla on yksi vuosiviikkotunti.

Englannin opettelu aloitetaan oman luokanopettajan johdolla.

– Se on käytännöllisempää kuin englanninopettajan tuleminen näiden tuntien opettajaksi. Oma opettaja tuntee luokkansa lapset ja valmiudet opettamiseen ovat hyvät. Nykyisellään kieltenopettajien työaika ei riittäisi toteuttamaan A1-kielen opetusta 1.–2. vuosiluokalla.

– Olemme myös jo kouluttaneet opettajia tähän, esimerkiksi Kikatus-hanke ja tutor-opettajat valmistavat luokanopettajia siihen, että valmiudet ovat riittävät. Kikatus- eli kieli- ja kulttuurikasvatushankkeessa on kehitetty työtapoja ja materiaaleja varhaiseen kielen oppimiseen, Lahtinen kertoo.

Vuosittainen kustannus opetuksen varhentamisesta on noin 85 000 euroa lukuvuodessa. Summa kustannetaan kunnille valtionosuuksissa.

– Kokonaissumma on suuntaa antava. Se on laskettu sen pohjalta, että yksi vuosiviikkotunti maksaa keskimäärin noin 1 700 euroa, ja nyt niitä tulee noin 50 lisää, Lahtinen purkaa summan taustan.

Lue lisää koulu-uutisia:

Koululaisten kesälomien aikaan asennetaan viipaleita koulujen pihoille Moisioon, Hakkariin, Sääksjärvelle ja Nurmelle
Käytettyjä nuuskapusseja myydään Lempäälässä alakoululaisille
Nurmelle neljä vuotta käytössä ollut siirtokoulu
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.